Nyheter

Från öde till ösigt

Större delen av året är området vid Skanörs ljung närapå tomt. Men under en vecka varje sommar blir det som förbytt. Då trampas gräsmattorna upp av hovar och ridstövlar. Idag börjar den 90:e hästfesten i Falsterbo. TA kollade tidigare i veckan läget med arrangörer, funktionärer och byggare.
Nyheter • Publicerad 3 juli 2010
Foto: Tomas Nyberg
Foto: Tomas Nyberg

Dressyrbanan är krattad, gräsmattan på hoppbanan vattnas och ett gäng ungdomar håller på att ställa i ordning vid Vip-tältet. Även om det är mycket kvar att göra vilar någon sorts lugn över området. De flesta har varit med förr och rutinen skänker trygghet.

– I fjor stod jag och gjorde baguetterna och salladerna. Det är jag glad att jag slipper i år, säger Malin Palmqvist.

I år blir hennes uppgift istället att sälja maten. Och en väldig massa dricka. Tillsammans med Max Einarsson, Oscar Ahlbin och Susanne Klemmensen håller hon på att fylla kylarna i ett av mattälten med läsk och vatten.

– Jag tror inte att folk fattar hur mycket vi säljer. I fjor gjorde vi 1 500 sallader och 3 000 baguetter – varje dag, säger Malin Palmqvist.

Max Einarsson och Oscar Ahlbin gör debut i tältet. De är beredda på att det kommer att bli mycket slit och fullt med folk.

– Och lite sömn! Vi är tältet som öppnar först på morgonen och stänger sist på kvällen, inflikar Malin Palmqvist. Det ska bli skönt att gå tillbaka till mitt vanliga jobb efter det här.

Utanför evenemangsområdet sliter kalmariten Jonathan Hjärtstam. Företaget som han jobbar på är leverantör av de provisoriska boxarna där hästarna ska bo under veckan och nu ska de ställas i ordning. Jonathan Hjärtstam går från box till box och häller ut spån.

– Jag kom hit i måndags och började bygga. Förra jobbet var uppe i Stockholm. Vi byggde boxar till polisens hästar i samband med kronprinsessbröllopet.

Jobbet som boxbyggare vidgar vyerna. Jonathan Hjärtstams föräldrar har alltid hållit på med hästar men det var först efter att han kom till Falsterbo som han själv började engagera sig i djuren.

– Jag stannar kvar efter att boxarna är klara och jobbar som funktionär hela nästa vecka. Det har jag gjort de senaste tre åren, säger Jonathan Hjärtstam.

Anna Thulin
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.