Annons
Nyheter

Flygplanstillverkare stäms

Flygolyckan i Falsterbokanalen för tre år sedan kostade fyra människor livet. Nu kommer det rättsliga efterspelet. Den spanska flygtillverkaren stäms på nära 29 miljoner kronor.
Nyheter • Publicerad 26 oktober 2009

MALMÖ. Det var många brister på Kustbevakningens plan som gjorde att det störtade rakt ner i Falsterbokanalen den 26 oktober 2006. Det anser i alla fall advokat Urban Olsson som företräder anhöriga och staten – Kustbevakningens försäkringsgivare. Eftersom tre år har gått sedan olyckan var det i går sista chansen att kräva skadestånd.

Ärendet är komplicerat, inte minst eftersom Statens haveritutredning ännu inte är helt färdig.

Annons

Därför gäller det att inte fästa särskilt vikt vid beloppet vid den här tidpunkten, säger advokat Urban Olsson:

– Yrkandet som finns kan komma att ändras både uppåt och neråt beroende på vad utredningen kommer fram. Men för att möta de juridiska tidsfristerna behövde vi vidta den här rättsliga åtgärden just nu.

Han siktar i stämningsansökan in sig på den europeiska lagstiftning som säger att produkter ska vara säkra då de bjuds ut på marknaden, det gäller även flygplan.

”[Flygplanstillverkaren] Casa har varit vårdslöst vid konstruktionen, tillverkningen och certifieringen, samt valet av underhållsstruktur av flygplanet”, skriver han i en av de två stämningsansökningar som lämnades in till Malmö tingsrätt på måndagen.

– Så ska ett flygplan inte fungera, säger Urban Olson.

Henrik Elinder som är chefsutredare vid Statens haverikommission räknar med att haveriutredningen kommer att vara färdig vid årsskiftet.

– Det finns ett utkast som är ute på remiss till ett antal instanser. Vi kommer att få alla möjliga synpunkter på det, ibland lär vi oss något nytt, ibland är det saker som vi kan bortse ifrån, säger han.

Att det juridiska efterspelet kommer före olycksrapporterna är ovanligt. Haverikommissionen slog relativt tidigt fast att olyckan orsakats av en utmattningsskada, men granskningen ska också svara på frågan hur skadan uppstått och hur liknande haverier ska kunna undvikas i framtiden.

– Det är viktigt för oss att vi hamnar rätt och inte missar någonting. Utredningen är en av de mest omfattande och komplicerade som haverikommissionen gjort, säger Henrik Elinder.

Tidningen har förgäves sökt den spanska flygtillverkaren för en kommentar.

Johan Silfversten Bergman
Daniel Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons