Du sägs ha pippi på fåglar?
– Ja, så är det nog. För tredje året i rad guidar jag om fåglar på västsidan om Falsterbo fyrträdgård. På höstarna behöver vi ju inte springa och leta efter fåglarna.
– Istället passerar flyttfåglarna ju i stort sett rakt över huvudet på oss när vädret så tillåter. Tanken är att jag ska ge vanligt folk lite insikt i fåglarnas liv och leverne.
Hur många besökare brukar du ha?
– Som mest har det varit 180 personer. Och vid något tillfälle när det blåste styv kuling och ösregnade skulle jag just sätta upp en skylt att guidningen var inställd.
– Men då kom fem intresserade klädda för vädret. Så jag körde visningen. Och faktum är att vi såg en hel del fåglar. I snitt har jag mellan 50 och 60 besökare.
Vad gillar deltagarna mest?
– Det är när jag visar upp allt från grönsiskor, kungsfåglar till sparvhökar. När jag sedan släpper dem brukar det bli jubel.
– Fördelen med platsen jag är på är ju att Falsterbo fågelstationen hela tiden levererar infångade och ringmärkta fåglar som jag kan visa.
– Dessutom är platsen väldigt lättillgänglig. Hit kan man komma och ta med sig gammelmormor som går med rollator, komma i rullstol eller ha med ungarna i barnvagn.
Vem har gett dig uppdraget att guida de fågelintresserade?
– Visningarna är en del av EU-projektet Life-BaltCoast som Vellinge kommun deltar i. Målet är att bevara och återskapa lagunlandskapet, sanddynerna, och även de betade strandängarna runt södra Östersjön.
– Förutom Sverige deltar Tyskland, Danmark, Litauen och Estland. Vellinge har rollen som referensområde eftersom kommunen lyckats bevara våtmarkslandskap, sanddynerna och inte minst strandängarna runt Foteviken.