Nyheter

Du sägs ha pippi på fåglar?

P-G Bentz, ekolog och fågelfotograf, 64 år, som i tio veckor varje lördag berättar om fåglar från klockan 8 i Falsterbo.
Nyheter • Publicerad 11 oktober 2010
P-G Bentz.
P-G Bentz.Foto: 

– Ja, så är det nog. För tredje året i rad guidar jag om fåglar på västsidan om Falsterbo fyrträdgård. På höstarna behöver vi ju inte springa och leta efter fåglarna.

– Istället passerar flyttfåglarna ju i stort sett rakt över huvudet på oss när vädret så tillåter. Tanken är att jag ska ge vanligt folk lite insikt i fåglarnas liv och leverne.

Hur många besökare brukar du ha?

– Som mest har det varit 180 personer. Och vid något tillfälle när det blåste styv kuling och ösregnade skulle jag just sätta upp en skylt att guidningen var inställd.

– Men då kom fem intresserade klädda för vädret. Så jag körde visningen. Och faktum är att vi såg en hel del fåglar. I snitt har jag mellan 50 och 60 besökare.

Vad gillar deltagarna mest?

– Det är när jag visar upp allt från grönsiskor, kungsfåglar till sparvhökar. När jag sedan släpper dem brukar det bli jubel.

– Fördelen med platsen jag är på är ju att Falsterbo fågelstationen hela tiden levererar infångade och ringmärkta fåglar som jag kan visa.

– Dessutom är platsen väldigt lättillgänglig. Hit kan man komma och ta med sig gammelmormor som går med rollator, komma i rullstol eller ha med ungarna i barnvagn.

Vem har gett dig uppdraget att guida de fågelintresserade?

– Visningarna är en del av EU-projektet Life-BaltCoast som Vellinge kommun deltar i. Målet är att bevara och återskapa lagunlandskapet, sanddynerna, och även de betade strandängarna runt södra Östersjön.

– Förutom Sverige deltar Tyskland, Danmark, Litauen och Estland. Vellinge har rollen som referensområde eftersom kommunen lyckats bevara våtmarkslandskap, sanddynerna och inte minst strandängarna runt Foteviken.

INTERNAL INTERNAL
Claus Granath
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.