Annons
Nyheter

Ålderspresidenten vill satsa på golfen istället

Den 25 augusti gör Vellinge kommunfullmäktiges ålderspresident Nils-Erik Andersson (M) sitt sista sammanträde. Då har han vid sidan av en civil karriär inom tullverket varit aktiv kommunpolitiker i 54 år.
Nyheter • Publicerad 9 augusti 2010
Foto: 

Allt började i dåvarande hemkommunen Skanör-Falsterbo där han fick sitt första uppdrag i stadsfullmäktige 1956. Tolv år senare blev han stadsfullmäktiges ordförande.

– På den tiden handlade den stora frågan oftast om att slå samman kommuner, minns Nils-Erik Andersson. Vi i Skanör-Falsterbo satte oss emot i det längsta. Men till sist gick det inte längre.

Annons

Antingen måste politikerna i kommunerna Skanör-Falsterbo, Räng, Vellinge och delar av Månstorp gå med på en sammanslagning. Eller så fick de räkna med att slukas upp av Malmö och Trelleborg.

– Vi hade inte något val, säger Nils-Erik Andersson. Det förstod jag när jag 1971 blev ordförande i den nämnd som skulle fullborda en sammanslagning.

Den 1 januari 1974 var så nuvarande Vellinge kommun verklighet. Kommunstyrelsens förste ordförande blev centerpartisten Owe Hedengård. Och fullmäktiges ordförandestol gick till Nils-Erik Andersson.

På den stannade han i 32 år fram till förra valet då Göran Holm tog över och blev borgmästare. – Mycket har hänt de här åren, fortsätter Nils-Erik Andersson. Skanör-Falsterbo är sig ganska likt. De stora förändringarna har hänt i den gamla Rängdelen med många nya bostäder och invånare. Att befolkningen föryngrats i kommunen tror jag vi kan tacka Göran Holm för.

– Han har varit ett drivande kommunalråd med visioner och siktet inställt på framtiden.

Mindre positiva minnen är när Nils-Erik Andersson beskylldes för att sitta på för många stolar samtidigt. Men han tog kritiken med ro.

– Dels har jag alltid varit fascinerad av politiken, säger han. Och dels vara jag tjänstledig på 25 procent från mitt arbete för att klara av uppdragen på ett så sakligt och neutralt sätt som möjligt.

Några av de frågor han minns tog mycket tid och kraft var debatten om nuvarande Stenbocks väg i Höllviken behövdes eller inte.

En annan glödhet fråga var om Vellinge skulle ha ett eget gymnasium eller inte. Hur det gick vet vi.

När ålderspresidenten nu tågar ut ur fullmäktigesalen är det för att satsa på golf igen på Flommens GK där han för övrigt var ordförande i 28 år.

Annons

– Jag och min bror Tore var med och spelade där redan på 1940-talet, avslutar Nils-Erik Andersson. Vid Svenska internationella mästerskapen 1946 gick vi till semifinal och fick ett tredjepris.

– Och vid Svenska internationella 72-hålaren 1948 blev Tore etta och jag tvåa bland amatörerna. Det är fortfarande mycket avkopplande att spela golf. Det ser jag fram emot.

INTERNAL INTERNAL
Claus Granath
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons