Annons
Nyheter

Vodafone lägger ner Wayfinder

90 jobb försvinner när brittiska Vodafone lägger ned skånska navigationsföretaget Wayfinder. I Malmö berörs 55 anställda.
Nyheter • Publicerad 12 mars 2010

När Vodafone för bara drygt ett år sedan betalade drygt 240 miljoner kronor – mer än tre gånger den då aktuella börskursen – var hoppet om att få igen pengarna genom att sälja Wayfinders olika navigations- och lokaliseringstjänster till mobiltelefonanvändare.

Men ungefär samtidigt lanserade Nokia en massa program under varumärket Ovi, bland annat kartor som kunderna fick ladda ned kostnadsfritt. Även Google har liknande erbjudanden.

Annons

Voda­fone insåg snart att kampen var förlorad och därför avvecklas nu verksamheten i Sverige, Rumänien och London

– Vi kunde inte ta betalt för någonting som andra gav bort gratis, säger Anna Cloke, talesperson på brittiska Vodafone, till Sydsvenskan.

Enligt uppgift har Vodafone investerat flera hundra miljoner kronor i Wayfinder. Anna Cloke vill inte avslöja några summor. Hon vill inte heller beskriva köpet som en misslyckad investering.

– De har introducerat dessa tjänster för oss och det är vi nöjda med, säger hon. Personalen informerades under gårdagen.

I dag, fredag, ska ett informationsmöte hållas. Förhandlingar med facket om hur avvecklingen ska gå till kommer att inledas.

– Vi hoppas kunna berätta om några veckor, säger Anna Cloke.

Stina Mortensen
Kenan Habul
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons