Annons
Nyheter

Vinstfall för Megafon

Rysslands tredje största mobiloperatör, delägt av Telia Sonera, redovisade i dag en vinstminskning på 7,6 procent till 10,3 miljarder rubler under årets första kvartal.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2010

MOSKVA. Vinsten faller för Rysslands tredje största mobiloperatör, Telia Soneradelägda Megafon.

På måndagen redovisade bolaget en vinstminskning på 7,6 procent till 10,3 miljarder rubler under årets första kvartal.

Annons

För hela 2009 har Megafon, med över 51 miljoner abonnenter, sedan tidigare redovisat en ökning av nettovinsten på 2,2 procent till 45,3 miljarder rubler.

I oktober i fjol beslöt Telia Sonera och den andra stora Megafon-ägaren, ryska Altimo, att skapa ett gemensamt bolag med notering i New York för att i det gemensamt kontrollera Megafon.

De båda storägarna har under årens lopp haft en rad duster kring Megafon, i såväl strategiska frågor som vad gäller hur stor utdelning ägarna ska ha.

Altimo och Telia Sonera vill även, om planen går i lås, kontrollera turkiska Turkcell på motsvarande sätt.

Telia Soneras andel i Megafon uppgår till 43,8 procent, enligt Telia Soneras internetsida.

Den ryske miljardären Alisher Usmanov, vars Telekominvest äger 31,1 procent i Megafon, har vänt sig mot förslaget. Så sent som i april sade Usmanov att han inte kommer att stödja något förslag till utdelning till ägarna om inte Telia Sonera och Altimo överger planen på ett gemensamt ägarbolag.

Megafon har trots många års stort överskott inte hittills delat ut något till sina ägare.

Olof Broddesson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons