Annons
Nyheter

Vem är du?

Nyheter • Publicerad 22 mars 2010

– Jag jobbar med kommunikation och har gedigen erfarenhet av pr som rör musik och internet. Jag har bland annat varit pr-chef på EMI och på My Space Norden.

Varför startade du Rättviseförmedlingen?

Annons

– Jag blev trött på att människor ursäktade sina enögda val av representanter till debatter, tv-galor och föreläsningar med att de inte hittade kvinnor som kunde delta. Jag ville hjälpa till istället för att gnälla.

– Det handlar om vilka som får synas och höras. Ibland märker företag sin enögdhet, andra måste man hjälpa på traven.

Hur har det gått?

– Reaktionerna har varit enormt positiva. Över 5 000 personer är medlemmar på Rättviseförmedlingens sida på Facebook.

– Rikstäckande medier, länsstyrelser, museer och företag har vänt sig till oss för att hitta kvinnor som till exempel kan kommentera det colombianska valet, prata countrymusik eller moderera arbetsmarknadskonferenser.

Handlar projektet bara om balansen mellan män och kvinnor?

– Det blir vad medlemmarna gör det till. Men min önskan är att det ska handla om alla grupper som är underrepresenterade. Vi har till exempel förmedlat filosofer med utländsk bakgrund till någon som bara hittade helsvenska filosofer.

Och framtiden?

– Jag tror att det här kan bli hur stort som helst. Alla tjänar på det och på ett sätt är det lön för mödan för mig. Samtidigt söker jag bidrag och stipendier för att utveckla projektet ännu mer. Jag ska se om det finns intresse på statlig nivå – för att jag gör något konkret på ett område som staten misslyckats med att komma åt lagstiftningsvägen.

Micaela Landelius
Anna Norén
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons