Annons
Nyheter

Varför rasar börserna?

Niclas Ericson förklarar Greklandskrisen och börsraset.
Nyheter • Publicerad 7 maj 2010
Niclas Ericson
Niclas EricsonFoto: 

Varför rasar börserna?

- Det är stor oro på finansmarknaden att Greklandskrisen på allvar ska sprida sig till Spanien. Eftersom Spaniens ekonomi är betydligt större än den grekiska skulle en finansiell härdsmälta i landet hota hela Europakonjunkturen och kanske även själva europrojektet.

Annons

Vad krävs för att krisen i Sydeuropa ska dämpas och finansmarknaden lugnas?

- Det viktigaste är att man från politiskt håll visar att problemen kan begränsas till Grekland och möjligtvis även till Portugal. Det innebär massiva finansiella stödåtgärder för att förhindra en totalkollaps av den grekiska ekonomin.

Men framför allt måste EU se till att det inte uppstår en liknande situation i Spanien.

Hur drabbas svensk ekonomi?

De realekonomiska effekterna begränsas hittills av att Sveriges export till de krisdrabbade länderna är relativ liten.

Samtidigt har de svenska storbankerna en liten exponering mot sydeuropeiska länderna, vilket minskar risken för större kreditförluster. Dessutom står bankerna på en betydligt stabilare grund idag efter senaste kvartalets överraskande starka rapporter, jämfört med ifjol.

Skulle krisen förvärras och spridas till Spanien och andra europeiska länder är det förstås allvarligt även Sverige.

Hur påverkas jag som privatperson av krisen i Sydeuropa?

- Förutom senaste dagarnas börsras som sänkt värdet på besparingar i aktier och fonder är det ännu för tidigt att dra några slutsatser. Skulle krisen spridas över resten av Europa och dessutom bita sig fast hotas naturligtvis konjunkturuppgången, vilket kan leda till att arbetslösheten börjar stiga igen.

Den svenska kronan har under de senaste dagarna försvagats kraftigt mot framför allt den amerikanska dollarn. Vad beror det på?

Annons

- Det beror på att Investerarna flyr till traditionellt trygga valutor som amerikanska dollar och schweizerfranc då det är oroligt på finansmarknaden.

Tillgångar i en så pass liten valuta som svenska kronan kan dessutom bli svåra att sälja om krisen förvärras.

Guld är däremot en klassisk tillflyktsort i kristider. Framför allt när det finns en osäkerhet om vad statsobligationer kommer att vara värda.

Martin Brusewitz
Niclas Ericson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons