Annons
Nyheter

Valuta kan bli dyr historia

Att köpa utländsk valuta kan bli onödigt dyrt om man väljer fel växlingsställe, enligt en genomgång från nätmäklaren Avanza. Dyrast är växlingskontoren på turiststråken medan bankerna oftast är billigast.
Nyheter • Publicerad 4 juli 2011
Foto: Lee Jin-man

Fel sätt att växla pengar på kan gräva ett onödigt djupt hål i semesterkassan. Många lockas att välja växlingskontor som skyltar med "utan växlingsavgift". Men det är oftast hos dem som man åker på den största växlingskostnaden, enligt nätmäklaren Avanzas genomgång.

Det handlar om så kallade "frifräsare" som har sin butik på en turisttät gata. De hävdar att de inte tar ut någon växlingsavgift men har i stället en stor skillnad i priset på att köpa och sälja en viss valuta. Ofta ligger den över 15 procent, enligt Avanza.

Annons

Lite billigare är etablerade växlingskontor, exempelvis Forex. De säger också att de inte tar ut någon växlingsavgift men skillnaden på köp och sälj ligger mellan åtta och tio procent.

Bankerna har ofta en växlingsavgift på 125 till 175 kronor och en skillnad i köp och sälj på fyra till åtta procent. Att växla mindre summor blir därför ofta dyrt medan större belopp blir mer förmånliga hos bankerna. Enligt Avanza ligger brytpunkten kring 6 000 kronor.

Men är man trogen kund i banken kan man ofta lyckas förhandla bort växlingsavgiften och då blir banken billigast oavsett storleken på beloppet.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons