Annons
Nyheter

Vad hoppas du kunna bidra till i IVA?

Nyheter • Publicerad 4 april 2010
Lennart Schön, professor i ekonomisk historia vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, har blivit invald som ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA.
Lennart Schön, professor i ekonomisk historia vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, har blivit invald som ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA.Foto: Patrick Persson

– Jag har ju under många år bedrivit forskning kring frågor som rör strukturomvandlingar och kriser, erfarenheter som jag hoppas kunna dela med mig till övriga ledamöter i IVA.

– Samtidigt finns det många personer i IVA med värdefulla erfarenheter, inte minst från näringslivet, som jag gärna vill ta del av.

Annons

Du tillhörde dem som fick rätt när du förutspådde dagens strukturkris i världsekonomin. Hur allvarlig är den nuvarande krisen jämfört med tidigare kriser?

– Jag rankar den i paritet med kriserna under 1970- och 1930-talen. Däremot verkar dagens kris inte bli lika djup. En likhet med tidigare omfattande kriser är att ekonomin just nu genomgår en omfattande strukturomvandling där ny teknik och nya produktionsmetoder ersätter gammal. Fordonsindustrin är ett tydligt exempel.

Hur tror du att Saab och Volvo PV kommer att klara sig?

– Svårt att säga, men jag tror att vi hittills bara sett början på en mycket kraftig omvandling av fordonsindustrin. Fortfarande återstår mycket att göra inom branschen.

Har konjunkturen vänt nu?

– Det värsta är nog över för denna gången, men det finns fortfarande stora risker för bakslag i återhämtningen.

INTERNAL INTERNAL
Niclas Ericson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons