Annons
Nyheter

USA-siffror bekräftar återhämtning

Marknaden och börsen i Stockholm kunde under dagen, efter fyra dagars långhelg, surfa på kvarblivet påskgodis från USA. Favoriten var långfredagens jobbsiffror för mars från USA som bekräftar en snabb återhämtning.
Nyheter • Publicerad 6 april 2010

STOCKHOLM. Marknaden och börsen i Stockholm kunde under dagen, efter fyra dagars långhelg, surfa på kvarblivet påskgodis från USA. Favoriten var långfredagens jobbsiffror för mars från USA, som enligt bedömare bekräftar en snabb återhämtning.

USA:s jobbtillväxt nådde med 162 000 nya arbetstillfällen utanför jordbrukssektorn i mars upp till den högsta nivån på tre år.

Annons

– Det kan stödja konsumtionen, säger Cecilia Hermansson, chefekonom på Swedbank.

Hon gläds särskilt åt att det är färre tillfälliga jobb som tillkommit.

– De här siffrorna visar att USA:s ekonomi går i rätt riktning. Men det går väldigt trögt.

Jobbsiffrorna följdes upp av inköpschefsindex för USA:s tjänstesektor och positiv mäklarstatistik i går.

– Det bekräftar att den här återhämtningen går ganska fort, att arbetsmarknaden stabiliserar sig på en lägre topp än vad som befarats, säger Johan Javéus, analytiker på SEB om långhelgens statistik från USA.

Men det är ingen problemfri ekonomisk situation han och andra nu gläds åt, varken i USA eller i Europa. Stimulansberoende genomsyrar så gott som allt. Och räknar man in alla i USA som gett upp jakten på nytt jobb ligger arbetslösheten där på 16,9 procent och inte 9,7 procent.

Statistiken visar även att fler än 6,5 miljoner amerikaner har varit arbetslösa i mer än ett halvår.

Sverige haltar liksom övriga Europa efter USA, fast med betydligt stabilare statsfinanser.

– Delvis för att man är beroende av de länder som har problem i dag, som Grekland, Spanien och Portugal. Det är stora konsumenter och det är en utmaning för länder som Sverige, som är väldigt beroende av export, säger Javéus.

Olof Broddesson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons