Annons
Nyheter

Tyska regler vållar börsfall

Stockholmsbörsen, liksom de ledande Europabörserna, föll rejält när handeln inleddes i dag, efter det överraskande beskedet om att Tyskland förbjuder så kallad naken blankning i vissa finansiella instrument.
Nyheter • Publicerad 19 maj 2010

STOCKHOLM. Stockholmsbörsen, liksom de ledande Europabörserna, föll rejält när handeln inleddes i dag, efter det överraskande beskedet om att Tyskland förbjuder så kallad naken blankning i vissa finansiella instrument.

Det tyska förbudet mot naken blankning trädde i kraft vid midnatt i natt. Enligt Bafin, Tysklands finansinspektion, kommer det att gälla till och med den 31 mars 2011.

Annons

Stockholmsbörsen tappade 1,6 procent i inledningen, ned till 309,6. Nedgången låg i linje med utvecklingen på de ledande börserna i Europa, där Londonbörsens FTSE 100-index inledningsvis föll med 1,4 procent, medan Parisbörsens CAC 40-index föll 2 procent. Frankfurtbörsens Dax-index låg samtidigt på –1,4 procent. Även Asienbörserna föll.

Utspelet från Tyskland pressade även euron till den lägsta nivån gentemot dollarn på nära fyra år. Vid klockan 9.20 handlades den gemensamma valutan under 1:22 dollar per euro, vilket kan jämföras med nivåer kring 1:24 dollar per euro under tisdagseftermiddagen.

Liknande eurokurs har inte noterats sedan i början av 2006.

Förenklat innebär naken blankning att investeraren säljer ett finansiellt instrument, utan att egentligen äga det. Tyskland, som presenterade den oväntade regeländringen i går kväll, anser att denna typ av spekulation ligger bakom en stor del av den senaste tidens turbulens på de finansiella marknaderna.

– Det har varit en hel del spekulation i olika typer av papper kopplade till euron i kölvattnet av Greklandskrisen och turbulensen orsakad av de här statsfinansiella problemen i Europa, säger Mikael Johansson, ekonom på SEB.

– Det har gjort att en rad sådana här kontrakt har fått euron i rullning, så att det har blivit en väldig press nedåt.

Han anser att förbudet är en "närmast panikartad lösning" från de tyska politikerna, och påpekar att liknande försök till regleringar i Asien och Latinamerika inte har fungerat särskilt väl.

Mikael Johansson räknar med att det tyska förbudet, paradoxalt nog, kommer att vålla stor oro på de finansiella marknaderna under dagen.

– Dels får det en följd att investerare som sitter med den här typen av produkter tvingas stuva om i sina portföljer, och det kommer att utlösa vissa kedjeeffekter i olika typer av tillgångsslag, säger han.

– Det finns en risk i den här miljön att även kronan får lite stryk. Trots att många faktorer talar för kronan i dag, att räntehöjningar i Sverige är på gång och att vi har ordning och reda i finanserna, så kan det uppstå en allmän ovilja att ta risk på marknaderna.

Annons

Ytterligare ett orosmoln för kapitalplacerarna är att senaten i USA just i dag väntas fatta beslut om nya regleringar av den amerikanska finanssektorn.

Det tyska förbudet omfattar naken blankning i statsobligationer, så kallade CDS-instrument baserade på dessa obligationer samt aktier i Tysklands tio största finansföretag.

Magnus Pier
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons