Annons
Nyheter

Trotjänaren tar över ”firman”

Jonas Abrahamsson är så hemtam i Eon att han kallar energikoncernen för ”firman”. I sommar tar 42-åringen från Staffanstorp över som vd för Eon Norden och Sverige.
Nyheter • Publicerad 18 maj 2010

Precis anländ med flyget från Düsseldorf tar Jonas Abrahamsson plats i konferensrummet på Eon Nordens huvudkontor, i skuggan av Kronprinsen i Malmö. Snart är detta åter hemmaplan för Staffanstorpssonen med ljusblått hjärta.

Jonas Abrahamsson började sin bana i dåvarande Sydkraft 1991, direkt efter avslutade ekonomistudier på Lunds universitet. Under de nitton åren i koncernen har han tagit kliv efter kliv på karriärstegen.

Annons

– Jag har inte satt upp mål för var jag ska ha kommit vid en viss ålder. Det har varit viktigt för mig att ta mig an nya uppgifter, där jag får lära känna nya sidor hos mig själv.

Han tvekade aldrig om att säga ja till att ta över efter nuvarande vd Håkan Buskhe.

– Jag har jobbat i firman sedan 1991. Får jag frågan om jag vill ha äran att försöka leda firman framöver är det ett oerhört privilegium. Men med den roll som Eon har i samhället följer ett stort ansvar, som jag känner en stor ödmjukhet inför.

Någon radikal kursändring planerar Jonas Abrahamsson inte för Eon. Missnöjda kunder ska dock bli färre och gladare.

– Vi kan inte fundamentalt rita om våra strategier bara för att vi byter vd. Men vi måste ständigt jobba med att förbättra vår kundorientering. Vi har blivit mycket bättre, men att uppfattas som lyhörda och öppna mot kunder är oerhört viktigt.

Vinterns kärvande kärnkraftverk är en annan punkt där han ser anledning att idka självkritik för Eon. Kraftbolagen investerar mycket i att öka effekten i de befintliga kärnkraftverken, något som inverkat på driftsstoppens omfattning och längd.

– Vi är inte nöjda med det. Samtidigt är det oerhört stora operationer som görs, något som inte har gjorts tidigare. Vi försöker höja kapaciteten i befintliga anläggningar, vilket kan vara svårare än att utforma något från grunden.

En del kritiker menar att kraftbolagen tänjer på säkerhetsmarginalerna genom att öka effekten i de 30-40 år gamla verken.

– Säkerheten är och har alltid varit nummer ett. Det ser jag inte som någon risk över huvud taget. Vi gör omfattande uppgraderingar i kärnkraftverken för att öka kapaciteten till gagn för kunder och samhället.

Att bolagen skulle tjäna pengar på att verken står stilla och priset på el skjuter i höjden, avfärdar han.

Annons

– Det är helt fel. Eon Sverige tappade upp emot 2 miljarder i resultat på grund av att kärnkraften inte gick.

Vilken betydelse en ny regering, med ett stort och kärnkraftsskeptiskt miljöparti i en central roll, skulle ha för Eons fortsatta investeringar i Sverige, vill Jonas Abrahamsson inte direkt svara på.

– Det som är viktigt för oss är att det finns fortsatt bra möjligheter för oss att investera både i förnyelsebar energi och att se till att vi har en tillräcklig och konkurrenskraftig baskraft för den elintensiva industrin i Sverige. Helst skulle jag se gränsöverskridande överenskommelser som är stabila.

INTERNAL INTERNAL
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons