Annons
Nyheter

”Tror att de svälter ut oss bit för bit”

Ett hundratal anställda manifesterade igår sitt missnöje med Kockums beslut att flytta Stirlingverksamheten och laboratoriet till Karlskrona.
Nyheter • Publicerad 13 mars 2010

Gunnar Öhrn är ordförande för Unionens fackklubb på Kockums och han är orolig för företagets framtid. – Specialkompetensen kommer att försvinna eftersom de anställda på Stirling och laboratoriet inte vill flytta till Karlskrona. Beslutet är dåligt underbyggt med en tidplan som är helt uppåt väggarna. Kockums meddelade i februari att stora delar av ubåtskompetensen ska behållas i Malmö. Ledningen rev därmed upp beslutet från i höstas om att flytta hela ubåtsverksamheten till Karlskrona. Kockums vill dock fortfarande flytta laboratoriet och utvecklingen av Stirlingmotorerna till Karlskrona. Igår samlades Kockumsanställda utanför huvudkontoret för att visa sitt missnöje med det beslutet. Lotta Svensson är en av dem och hon är förbannad. – Jag misstror ledningen när de säger att delar av ubåtskonstruktionen ska vara kvar i Malmö. Jag tror att de svälter ut oss bit för bit, säger hon. Gemensamt för alla Sydsvenskan pratat med är kritiken mot ledningens bristande information. – Vi har inte fått någon information från ledningen sedan ordern på nya ubåtar kom för tre veckor sedan, säger Gunnar Öhrn. Kjell Göthe är informationschef på Kockums. Han säger att en stor konstruktionskapacitet kommer att finnas kvar i Malmö för att trygga kompetensen. Det gäller dock inte Stirling och labbet. Ledningen ska trots det förhandla om en hyresförlängning för Stirlings lokaler i Malmö idag. – Det är ju ingen panik att flytta, säger han. Kockums ledning planerar att hålla ett informationsmöte för personalen i Malmö på måndag.

Kent Axelsson
Anna Norén
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons