Annons
Nyheter

Tro på fortsatt börsuppgång

Stockholmsbörsen har hittills i år stigit med nära 10 procent. Uppgången kan fortsätta ett tag framöver, tror analytiker.
Nyheter • Publicerad 6 april 2010

STOCKHOLM. Stockholmsbörsen avslutade det första kvartalet med ett rejält uppsving. Uppgången kan fortsätta ett tag framöver, tror analytiker. Men det finns också vissa orosmoln på börshimlen.

– Första kvartalet fick en kanonstark avslutning. I botten för den positiva utvecklingen ligger att förra kvartalets rapporter visade att botten var nådd för börsbolagens vinster, säger Peter Malmqvist, oberoende finansanalytiker.

Annons

Stockholmsbörsen har hittills i år stigit med nära 10 procent. Under den senaste månaden har den stigit med omkring åtta procent.

Martin Guri, aktiestrateg på Nordea, pekar på att stigande vinsttrender, fortsatt bättre makrostatistik och en fortsatt mycket stimulativ finanspolitik i stora delar av världen har drivit upp börserna. Fast uppgången har inte varit spikrak.

– Marknaden har delvis präglats av det stora orosmolnet som fortfarande finns kvar – statsskuldproblematiken – som exemplifieras av Grekland. Det har tidvis tyngt sentimentet under kvartalet, säger Martin Guri.

Snart är det rapportperiod och Martin Guri pekar på att inga bolag har utfärdat vinstvarningar.

– Det fortsätter att se bättre ut. Min tro är att vinstprognoserna kommer att fortsätta att stiga, och att börsen kommer att fortsätta att stiga. Kommer det dåliga nyheter om Grekland och statsskuldproblematiken kan det gunga till, men trenden är fortfarande återhämtning, säger han.

Inflationen har börjat oroa placerarna. När räntorna så småningom börjar höjas tror Peter Malmqvist på kräftgång på börsen.

– Jag tror att det fortsätter med en stark period, även om man alltid blir lite tveksam när det har varit en rusning uppåt. Det går inte att ha den lutningen på kurvan för all framtid. Jag tror vi så småningom kan komma in i en period med större försiktighet hos placerarna när USA och Europeiska centralbanken (ECB) börjar höja styrräntorna.

Olof Broddesson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons