Trelleborgs näringsliv i framtiden
Företagarna i Trelleborg har oavsett bransch, inte gått opåverkade ur de senaste årens lågkonjunktur. Men utvecklingen pekar nu uppåt.
– Det börjar arta sig. För handeln har det varit en hård smäll de senaste åren men nu börjar man se en ljusning hos de flesta. I Trelleborg har lågkonjunkturen hängt kvar och vintern har varit tuff. Men nu släpper det på rejält, säger Anna Ramsby, café- och bed&breakfastägare och ordförande i Trelleborgs handelsklubb.
Hon får medhåll av Anders Åberg, företagsrådgivare på Sparbanken Öresund och med många års erfarenhet av det lokala näringslivet. Han ser en förbättring även på industrisidan.
– De flesta företag har drabbats mer eller mindre. Det slog till i slutet av 2009 sen har det hängt i. Men de flesta säger att det har vänt nu.
Problemet för exporterande företag idag är istället den starka svenska ekonomin som ger en starkare krona och mindre intäkter.
Från en renodlad industristad med ett dominerande företag har näringslivet diversifierats under de senaste 20 åren.
– När jag flyttade hit för 30 år sedan var Trelleborg AB, sjukvården och kommunen de stora arbetsgivarna. En period var det väldigt många speditionsföretag. De finns fortfarande men är färre till antalet efter många sammanslagningar och fusioner. Näringslivet är mer blandat idag, säger Anders Åberg.
Spännvidden idag är stor. Från småföretag som bara jobbar mot den lokala marknaden till globala jättekoncerner med hela världen som arbetsområde. Tillverkningsindustrin står fortfarande stark, tjänsteföretagen finns men tar inte lika stor plats som på andra orter inom Öresundsregionen. Att Trelleborg har stor potential som näringslivskommun är Anna, Kerstin och Anders överens om.
– Det finns mycket mer än man tror i Trelleborg. Jättemycket på landsbygden som man inte har koll på, det märkte jag när jag nu gjorde den här kartan. Jag hittade 70–80 landsbygdsföretag som på olika sätt kan ha anknytning till besöksnäringen, säger Kerstin Biärsjö som driver Hallongården i Bodarp och som på eget initiativ håller på att ta fram en karta på besöksmål lagom till turismsäsongen.
Goda förutsättningar
Med en av landets största hamnar, närheten till storstadsregioner och en levande landsbygd är förutsättningarna goda för en positiv utveckling. Både för Trelleborg som etableringsort och som besöksmål.
– Och industrimark är fortfarande billigare här än i Malmö/Lund-regionen, säger Anders Åberg.
Viktiga framgångsfaktorer framöver är infrastruktur och kommunikationer. En utbyggd E 6, pågatågstrafik och eventuellt även en ringväg ökar kommunens attraktionskraft.
– Det ger bättre tillgänglighet även på landsbygden. Tidigare har till exempel bussen bara gått förbi oss ute i Bodarp.
– När tillgängligheten ökar mycket så kan turismen också öka mer. Och med bättre transporter kommer antalet boende att öka. Fler företag väljer Trelleborg. Vi har värdena. Vi har det lantliga, trevliga, mysiga, och charmiga. Och både hav och landsbygd, säger Anna Ramsby som tror att Trelleborg successivt kommer att krypa allt närmare Öresundsregionen.
– Med större inflyttning tror jag att vi på sikt får fler konsult- och tjänsteföretag i kommunen. Det blir en annan befolkningsstruktur om man tittar längre fram, säger Anders Åberg.
TA har i en serie artiklar belyst Trelleborg som besöksmål. En ounyttjad potential enligt många. Kerstin Biärsjö har på några år lyckats etablera Hallongården som kommunens näst största besöksmål.
– Turismen skulle kunna öka jättemycket. Det ser vi till exempel på Hallongården. Och det tror jag gäller överlag. Men vi måste se till att hålla turisterna i kommunen, säger Kerstin Biärsjö.
Ni som handlare, vad tycker ni om planerna på en ny arena och med det ett externt köpcentra? frågar Anders Åberg.
– Personligen tycker jag att det är att föredra att ha ett externt köpcentra inom kommungränsen. Annars kommer vi att tappa kunderna till Malmö. I det här fallet handlar det inte om köpcentra som konkurrerar med butikerna i centrum utan mer om sällanköp. Vi behöver komplettera utbudet så mycket som möjligt för att man ska stanna i kommunen och handla. Då är helheten viktig, säger Anna Ramsby.
Tuff konkurrens
Svågertorp på behändigt bilavstånd, nytt köpcentum vid Hyllie och ett ombyggt Mobilia kan sätta press på den lokala handeln. Hur möter handlarna i Trelleborg den konkurrensen?
– Vi kan aldrig säga att vi har lika stort utbud som stora köpcentra. Men vi har ett bra och varierat utbud. Vi måste köra på de mjuka värdena och en bra service, säger Anna Ramsby.
Anna, Kerstin och Anders anser att Trelleborgs varumärke behöver stärkas. Det skulle göra kommunen mer konkurrenskraftig i Öresundsregionen.
– Vi kan samarbeta bättre kring marknadsföring av det som händer i kommunen. Det skulle göra paletten mycket mer färgrik. Sedan saknas en grafisk profil. Vad är det vi står för, vad är värdet? Vad är det för bild vi vill ha när vi marknadsför Trelleborg? undrar Kerstin Biärsjö.
– Alla borde samarbeta mer. Kommun, företag och andra grupper. Vi måste ha gemensamma mål och att Trelleborgs varumärkesprofil sitter där den ska, säger Anna Ramsby.
Vilket inflytande har då de tre näringslivsprofilerna själva? Bankerna på orten är förstås viktiga aktörer.
– Vi ska försöka stötta företagandet, både de som startar och de som redan är igång. Vi ska ha fullt fokus på små medelstora företag i regionen, säger Anders Åberg.
– Det jag försöker är att få upp entreprenörskapet på landsbygden. Där finns mycket att göra. Det gäller att hitta personen som har en dröm, vid rätt tillfälle, att så ett frö så att den personen hoppar på det. En del gör det men andra dör med drömmen. Nu har jag företag som kommer till mig med en idé som man kan försöka peppa igång när det gäller lokal mat och landsbygdsföretagande, säger Kerstin Biärsjö som även är rådgivare genom nationellt centrum för småskaligt mathantverk (Eldrimner).
– Som ordförande i handelsklubben vill jag att folk ska våga ta samarbete, att de ser på mig som en person man kan komma till och att jag är tillgänglig och samarbetsvillig genom Citysamverkan. Vi vill visa framfötterna och komma med nya idéer, säger Anna Ramsby.