Annons
Nyheter

Trelleborg drog upp börsen

Stockholmsbörsen fortsatte uppåt på onsdagen efter att flera tunga delårsrapporter trillat in. Av storbolagen gick Trelleborg bäst, upp med 8,7 procent.
Nyheter • Publicerad 20 juli 2011

Vid stängning hade OMXS-index klättrat upp med 1,5 procent till 345,6. Samtliga branschindex var på plus. Bäst gick det för dagligvaror, sämst var hälsovård.

Industrikoncernen Trelleborg, som både ökade vinsten för andra kvartalet och slog analytikernas förväntningar, var en börsvinnare. Aktien rusade upp med hela 8,7 procent.

Annons

Handelsbanken presenterade också en rapport som var bättre än väntat. Banken steg med 3,1 procent på börsen. På torsdag delårsapporterar Swedbank. Analytikerna tror att vd Michael Wolf ska presentera en rörelsevinst på närmare 4,1 miljarder kronor. I avvaktan på rapporten steg Swedbanks aktie också med 3,1 procent. Även Nordea och SEB:s aktie avslutade dagen på plus.

Telia Soneras presenterade vinsttapp för andra kvartalet. Det var främst Turkcell och en stark krona som tyngde. Telias aktie steg ändå med 3,8 procent.

– Det är besvärande att Turkcell inte levererar, men det är något vi har svårt att påverka. Jag hoppas på att vi ska få hjälp av de turkiska myndigheterna, säger vd Lars Nyberg.

Mobiloperatören Tele 2 rapporterade också vinstfall. Kunderna fortsätter dock att strömma till, inte minst i Ryssland. Men det imponerade inte marknaden och aktien dalade med 0,2 procent.

– Vi har nu en marknadsandel i hela Ryssland på 8,6 procent. Men det är inte så intressant, eftersom vi bara finns i 50 procent av Ryssland, och där har vi en marknadsandel på 31 procent, säger Tele 2:d vd Mats Granryd.

På torsdag morgon presenterar Ericsson sin kvartalsrapport. På onsdagen gick aktien upp med 0,4 procent. Tisdagens stora förlorare Electrolux steg med 1,0 procent på onsdagen.

Frankfurtbörsens DAX-index steg med 0,4 procent till 7 221,4, Londonbörsens FTSE 100-index klättrade med 1,1 procent till 5 853,8 och Parisbörsens CAC-index steg med 1,6 procent till 3 754,6.

Koncernen presenterade vinst idag

Industrikoncernen Trelleborg redovisar en vinst före skatt på 657 miljoner kronor för andra kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 593 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Analytikerna hade i snitt spått en vinst på 586 miljoner kronor, enligt Reuters. Omsättningen uppgick till 7 583 miljoner kronor, jämfört med 7 187 miljoner kronor ett år tidigare. I en prognos spår ledningen en efterfrågan under tredje kvartalet i nivå med det andra. Både vinst och försäljning var högre än vad analytikerkåren hade räknat med, och aktieplacerarna tog emot Trelleborgs delårsrapport med värme

Mikael Hallqvist
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons