Nyheter

Tre miljoner svenskar ska få nya avtal

Nyheter • Publicerad 20 mars 2010

I år ska kollektivavtal för över tre miljoner svenskar omförhandlas.

För två miljoner går avtalen ut den 31 mars. Industrin sätter måttstocken för övriga avtal.

Men de sex fackföreningar som berörs av industriavtalet har redan sagt nej till två förslag från de opartiska ordförandena som har till uppgift att försöka ena facken och arbetsgivarna.

Arbetsgivarna svarade nej till första budet, men godkände det andra.

Facken beskriver situationen som ovanligt kärv. IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä, säger till Sydsvenskan att förhandlingsläget inte varit så tufft sedan mitten av 1990-talet. Det skvallrar om att våren kan bli konfliktfylld.

Industriavtalet omfattar ungefär 540 000 anställda och består egentligen av en stor mängd enskilda avtal för olika branscher. Facken inom industrin är ett samarbete mellan sex LO - , TCO - och Saco-förbund som har undertecknat ”Samarbetsavtalet om industriell utveckling och lönebildning”.

Facken kräver löneökningar på 2,6 procent. Arbetsgivarna menar att de kraven är för höga.

De opartiska ordförandena som leder förhandlingarna erbjöd 0,6 procent i sitt senaste bud som facken avvisade. Arbetsgivarna vill också ha ett längre avtal, och inte ett som revideras redan efter ett år.

En knäckfråga i avtalsrörelsen är reglerna för bemanningsföretag.

Facket vill inte att det ska vara möjligt att kringgå återanställningsrätten med hjälp av bemanningsföretag.

Företag som har sagt upp folk ska inte omedelbart kunna använda sig av bemanningsbolag utan fackligt godkännande.

Ingrid Pärssinen
Roger Brinck, Jenny Harlin, Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.