Annons
Nyheter

Tio råd från mäklaren

Nyheter • Publicerad 12 april 2010

1. Var beredd på budgivning.

Låga räntor, stark börs, stor efterfrågan, tillväxtregion. Flera viktiga faktorer pekar just nu på att den som tänker köpa hus i vår får räkna med budgivning och ett högre pris än vad säljaren ursprungligen begär.

Annons

2. Fråga om budgivningen.

Fråga mäklaren om vad som gäller vid budgivning. Alltför få köpare gör i förväg klart för sig hur det går till. En öppen budgivning där alla inblandade känner till hur många som bjuder och vilka bud som läggs är att föredra. Under budgivningens gång går det oftast inte att kräva namn på budgivarna, men efter avslutad affär kan köparen få ta del av budgivningslistan efter medgivande från de andra intressenterna.

3 . Ha realistiska förväntningar.

Hus från förra sekelskiftet, 20-talet, 30-talet och funkistiden är mer attraktiva än hus från 1950-90-talen. Men de kräver ofta mer underhåll och arbete. Även ett bra hus kan behöva byte av tak eller stammar. Det går sällan att få gammaldags charm, lättskötta ytor och modernaste standard i ett.

4 . Marknadspriser gäller.

En del säljare vill att mäklaren ska trissa upp utgångspriset. De hoppas på den där enstaka köparen som är villig att betala extra mycket. Men dagens köpare har bra koll på marknaden. De betalar vad huset är värt. Sedan kan budgivning visa att mäklaren missbedömt marknadsvärdet.

5 . Ha inte för bråttom.

Ett husköp är en stor affär, även om marknaden är het. Husköparna behöver rådrum för att fundera och ta ställning. Snabba ryck gynnar ingen i det långa loppet. Det ska gå lite tid mellan annonsering och första visning så att intresserade hinner bli nyfikna. Flera husvisningar är att rekommendera. När en köpare bestämt sig ska det finnas väl tilltagen tid för att utföra en besiktning.

6 . Köparen har undersökningsplikt.

Den som säljer ett hus är inte ansvarig för sådana fel på huset som köparen hade kunnat upptäcka vid en undersökning. För att undvika obehagliga överraskningar är det alltså viktigt att köparen genomför en grundlig besiktning av huset. Anlita en särskild fackman som utför en överlåtelsebesiktning.

Annons

7 . Undersökningsplikten viktig i alla typer av hus.

I äldre hus kan man lockas av höga fotlister, fiskbensmönstrad parkett, djupa fönstersmygar, stuckatur och spegeldörrar. Men undersökningsplikten är extra viktig här. Köparen bör ha lägre förväntningar på äldre hus, vilket gör det svårt att kräva ett dolt fel. En fuktskada i ett nyrenoverat badrum i ett gammalt hus kan eventuellt vara ett dolt fel.

8 . Anlita en egen besiktningsman.

Trenden är i dag att säljaren redan gjort en förbesiktning för att snabba på affären. Som köpare kan det vara möjligt att överta säljarens besiktning, men det är bara att rekommendera om köparen får en grundlig genomgång av besiktnings­protokollet och kan få det överfört på sig själv. Det är att föredra att köparen anlitar sin egen besiktningsman för att undvika eventuella jävsituationer.

9 . Fråga mäklaren om vilka kända fel huset har.

Mäklaren ska upplysa köparen om kända fel på huset. Ofta vet mäklaren mycket om huset och kan ge tips och råd om nödvändiga förbättringar. Men köparna frågar för sällan kring detta.

10 . Titta på många hus.

Få hittar sitt drömhus meddetsamma. De flesta går på ett stort antal visningar för att lära sig områden, hustyper, prisbild och granskning. Det är inte ovanligt med intresserade som varit med i flera budgivningar innan ett köp blir av.

Rådgivare: Nicklas Björklund, mäklare på Peter Landgren & Co i Malmö.

INTERNAL INTERNAL
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons