Annons
Nyheter

Tetra Laval-chefer fällda i skattemål

Ett fyrtiotal chefer inom Tetra Laval fick i början av 2000-talet sammanlagt 60 miljoner kronor i bonus. För att slippa skatta för pengarna i Sverige betalades ersättningen ut som lön via ett finskt dotterbolag. Nu har kammarrätten underkänt upplägget.
Nyheter • Publicerad 9 april 2010

Sydsvenskan skrev om Tetra Laval-chefernas skatteaffärer för ett år sedan.

1999 startade Tetra Laval ett finskt dotterbolag vid namn Oy PBD International. Syftet var att ett antal chefer och nyckelpersoner inom Lavalkoncernen då och då skulle frikopplas från sina ordinarie arbeten för att arbeta med olika projekt i Finland.

Annons

Under åren 1999 till 2003 var det sammanlagt 42 chefer som på det här sättet blev projektanställda i Finland. De fick sammanlagt 60 miljoner kronor i ersättning.

Bland dem fanns Göran Harrysson, vd i Tetra Pak AB, som totalt fick 7,1 miljoner kronor för att bland annat studera ”Tetra Paks finska leverantörers beroende av basråvaror från Östeuropa”.

Han liksom de andra cheferna skattade för pengarna i Finland där skatten var 20 procentenheter lägre än i Sverige.

Men Skatteverket i Sverige ansåg att Tetra Laval ägnat sig åt skatteplanering och att det finska dotterbolaget bara var ett brevlådeföretag. När Skatteverket kontrollerade bolaget visade det sig att det saknade såväl fast anställda som lokaler. Adressen var en c/o -adress som gick till en redovisningsbyrå i Helsingfors.

”Någon tillfredsställande förklaring har inte lämnats till hur verksamheten i Finland med ett fyrtiotal högt kvalificerade konsulter från Sverige och med en sammanlagd lönesumma om ca 60 miljoner kronor har kunnat bedrivas utan tillstymmelse av någon form av verksamhetslokaler eller utrustning”, hette det i Skatteverkets utredning från 2005.

Skatteverket beslutade därför att cheferna skulle skatta för pengarna i Sverige och dessutom att de skulle betala skattetillägg, en sorts böter, för att ha lämnat oriktiga uppgifter i sina självdeklarationer.

Tidigare har länsrätten prövat frågan och gav då Skatteverket rätt. Cheferna överklagade men nu har också kammarrätten gått på Skatteverkets linje.

Domarna innebär att cheferna krävs på sammanlagt 40 miljoner kronor i skatt.

INTERNAL INTERNAL
Joakim Berglund
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons