Nyheter

Tasty House i stora svårigheter

Kedjan Tasty House har likviditetsproblem. Nöt- och godisföretaget är efter med både skatt och hyror för flera miljoner kronor. Personalen har flera gånger fått ta facket till hjälp för att få ut lönen.
Nyheter • Publicerad 8 oktober 2010
Foto: 

När Tasty House öppnade sin första butik i Helsingborg 2005 beskrevs företaget i medierna som en blivande framgångssaga. Mellanösternkonceptet med rostade nötter och baklava var helt nytt och kunderna strömmade till.

Två år senare utnämndes Tasty House till Årets marknadsförare på Helsingborgs egen näringslivsgala, Guldkärnan.

Motiveringen löd: ”Efter tre års planering och två års verksamhet har konceptet från Libanon blivit succé, erövrat Skåne Nordväst och sprider sig nu ut över landet.”

Under den största expansionsfasen var kedjan uppe i totalt fjorton butiker, var­av två i Danmark och ägarna spådde en omsättning runt 200 miljoner kronor 2009. Så blev det inte.

Omsättningen för det brutna räkenskapsåret 2008–2009 låg på 66 miljoner kronor med en förlust på 13,7 miljoner. I den senaste årsredovisningen för de åtta sista månader 2009 var siffrorna fortsatt röda: omsättning 38,5 miljoner kronor. Resultat: minus 24 miljoner kronor. Dessutom: bolagets hela aktiekapital förbrukat.

Inget talar för att ekonomin förbättrats. Betalningsförelägganden har staplats de senaste månaderna. Skatteverket har just nu fordringar på 1,8 miljoner kronor.

Bland fordringsägarna märks också flera fastighetsägare men även Tullverket – för obetalda tull- och införsel­avgifter.

Per Karlsson är centrumchef för köpcentrumet Valen i Trelleborg.

Tasty House stängde butiken där i somras.

– De fanns hos oss i två år ungefär. Vi är en av fordringsägarna nu. Det är flera aktörer som har fordringar och det handlar om höga belopp, säger han.

I samma veva försvann Tasty House från Triangeln i Malmö och Väla centrum i Helsingborg.

Och för bara några veckor sedan var det slut med försäljningen på Ica Maxi i Helsingborg.

Närmare trettio personer har fått lämna sina jobb i Skåne, uppger ombudsman Rickard Bondesson på hotell- och restaurangfacket i Malmö.

Hur många som finns kvar, har han ingen exakt uppgift om.

Men att företaget har stora ekonomiska problem, känner han till. Tillsammans med kollegan Susanne Blom har de kallats in när personalens löner dröjt.

– Vi har begärt förhandling vid två tre tillfällen de senaste månaderna eftersom företaget inte betalt ut lönerna i tid, säger Susanne Blom.

– Det enda som kan rädda företaget nu är ett ägartillskott. Företaget styrs i praktiken från Libanon, säger Rickard Bondesson.

I Skåne finns fortfarande butiker i Toppengallerian i Höllviken, Burlövs center, Ängelholms Ica Maxi, City Gross i Malmö och på Södergatan i Helsingborg.

– De har funnits i Toppengallerian i knappt ett år. Vi har inga stora fordringar på dem, men vi har alternativa planer, säger Per Sköld, som företräder Toppengallerian i Höllviken.

Vd Moussa Al Rifai samt marknadschefen Steven Barendregt har sökts, men har inte ringt tillbaka.

INTERNAL INTERNAL
Sarah Nylund
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.