Annons
Nyheter

Tänk inte på kolesterolet

Nyheter • Publicerad 3 april 2010

Hög konsumtion av ägg har till och från genom åren förknippats med förhöjda risker att drabbas av hjärt-kärlproblem. Men enligt dagens hälsorön finns det ingen anledning att avstå från ägg på påskbordet.

– Vi har aldrig haft någon rekommendation om att människor bör vara direkt försiktiga med att äta ägg. Tvärtom är ägg ett nyttigt livsmedel, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Annons

På verkets hemsida finns en kort text kring ägg som pekar på att den som äter många ägg per dag under längre tid i viss mån kan riskera att få förhöjda kolesterolnivåer i blodet. Men att det viktigaste för en människa som har höga kolesterolvärden är att äta mindre mättat fett, inte att sänka äggkonsumtionen.

Den absoluta merparten av det kolesterol som finns i vårt blod tillverkar kroppen själv. Det är bara en liten del av kolesterolet som tillförs direkt via den mat vi äter. Äter vi kolesterolrik föda så producerar kroppen mindre eget kolesterol och det omvända sker om vi tillför kroppen lite kolesterol.

– Så klart ska man inte äta ohämmade mängder av ägg. Vilken kost det än gäller finns det i kroppens ämnesomsättning inget utrymme för några excesser. Men ägg i måttliga mängder behöver knappast någon vara rädd för att äta. Kolesterolproblem uppkommer av dålig kost i största allmänhet, säger Inger Björck, professor i livsmedelskemi vid Lunds universitet.

INTERNAL INTERNAL
Niklas Holm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons