Annons
Nyheter

Ta kommandot – chefa hemma

Ännu en lång dag på jobbet. När du kommer hem står frukosten framme och barnens ytterkläder bildar en snitslad bana i hallen. Mörker. Men det finns vägar till familjefrid.
Nyheter • Publicerad 22 maj 2010
Foto: 

Totalkoll på jobbagendan, varje punkt på att göra-listan avprickad och enbart topprestationer – så ser förebilden för många föräldrar i karriären ut.

Dessutom med full koll på barnens skolutflykter och handbollsträningar. Vardagen hos verklighetens karriärförälder, ser ofta helt annorlunda ut.

Annons

Många kommer hem efter ännu en mötesspäckad dag, utschasade och lätt irriterade.

Men hemmafronten kräver sitt, den måste också tas om hand och fixas.

Kanske med lite dåligt samvete efter att ha jobbat över, igen.

Johan Skoglund, vd och koncernchef på JM, var regionchef på byggföretaget när hans tre barn var små.

– Jag jobbade mycket under småbarnsåren, kom hem sent och var ofta stressad. När jag steg innanför dörren kunde någon av döttrarna komma med en kladdig hand och klappa mig på kostymen. Då kunde jag bli irriterad och surt tänka ”inte nu igen, den har precis varit på kemtvätt”.

Han drabbades, som så många hårt arbetande småbarnsföräldrar, av dåligt samvete.

– En dag tog jag ett aktivt beslut att alltid försöka vara glad när jag kom hem. Jag kanske inte lyckades till hundra procent, men jag försökte verkligen.

I dag är hans barn stora; femton, sjutton och tjugo år gamla. Då ställer föräldraskapet andra krav.

– Jag jobbar ännu mer i dag än när barnen var små. Men nu kommer de inte rusande i min famn när jag kommer hem.

Nej, stora barn har sin egen agenda, med skola, kompisar, fritidsintressen. Som förälder har man inte längre högsta prioritet.

– Jag försöker tänka på det och lägga undan allt annat när jag träffar dem. Det är viktigt att ta alla chanser man får och verkligen lyssna när man får chans till det förtroliga samtalet.

INTERNAL INTERNAL
Maria André
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons