Annons
Nyheter

Sydeuropa orosmoln i SEB:s konjunkturprognos

Det ser allt ljusare ut för svensk ekonomi. Efter två tuffa år är världshandeln på väg att ta fart på allvar, något som särskilt gynnar ett exportberoende land som Sverige. Men samtidigt är risken stor att krisen i Grekland och i andra sydeuropeiska länder förvärras ytterligare.
Nyheter • Publicerad 5 maj 2010

MALMÖ. Det skriver SEB i sin konjunkturprognos Nordic Outlook som presenterades i Malmö på tisdagen.

– Skuldproblematiken i Grekland och andra sydeuropeiska länder som Portugal och Spanien är ett stort osäkerhetsmoment för hela eurozonen. Budget- och kostnadsanpassningarna i Sydeuropa kommer också att hämma länderna rejält under mycket lång tid, säger Mikael Johansson på SEB Ekonomisk Analys.

Annons

Asien , med Kina i spetsen , kommer även i år och under 2011 att vara världsekonomins draglok, enligt SEB. Kina står nu ensamt för en tredjedel av t illväxten i världen.

Den amerikanska ekonomin har börjat repa sig, men återhämtningen går långsammare jämfört med tidigare.

– Många mindre företag i USA har det fortfarande tufft. President Obamas plan är att dubblera den amerikanska exporten på fem år, något som kräver en försvagning av dollarn med 30 procent. Det anser jag som orealistiskt, säger Mikael Johansson.

Sverige står däremot väl rustat för en återhämtning och SE B:s huvudscenario är fortfarande att Riksbanken börjar höja räntan i flera små steg med början i juni, något som exempelvis ger dyrare bolån.

Enligt SEB:s prognos höjs reporäntan från nuvarande 0,25 procent till 1,25 procent vid årsskiftet och till 2,75 i slutet av 2011.

Hushållen har dock börjat förbereda sig på räntehöjningarna. Enligt färska siffror från bolåneföretaget SBAB minskade andelen som väljer den allra kortaste bindningstiden på sina bolån till 82 procent i april, från 84 procent i mars. Andelen låntagare med bindningstider på ett till fyra år ökade samtidigt från 14 till 16 procent.

INTERNAL INTERNAL
Niclas Ericson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons