Annons
Nyheter

Svanberg räknar med bråk om sand

Carl-Henrik Svanberg räknar med bråk när han i april ska leda sin första bolagsstämma för oljejätten BP. Anledningen är investeringen i oljesand i Kanada, en verksamhet som kritiseras för svåra miljöskador och kraftig klimatpåverkan.
Nyheter • Publicerad 20 mars 2010
Foto: 

LUND. Den förre chefen för Ericsson försvarar dock beslutet:

– Det energibehov världen har måste tillfredsställas på något sätt och vi kan inte välja den ena eller andra energikällan, säger han till Sydsvenskan.

Annons

År 2014 ska utvinningen i delstaten Alberta inledas. Carl-Henric Svanberg hävdar dock att BP valt en metod som är skonsammare för miljön och klimatet än konkurrenternas.

Svanberg tog formellt över som BP:s ordförande den första januari i år. Igår framträdde han inför några hundra studenter i en nästan fullsatt aula i Kårhuset vid Lunds tekniska högskola.

Inför studenterna berättade han ingenting om oljesand men tog upp risken för bråk vid bolagsstämman den 15 april.

– Jag kan vara nervös ibland, sa han. Och det ska bli spännande att se om jag kan leda ett möte med aktivister som binder fast sig i talarstolen.

BP är ett av världens största bolag och omsätter 1 800 miljarder kronor vilket är merdubbelt så mycket som den svenska statsbudgeten. Vinsten i fjor var lika stor som Ericssons omsättning eller omkring 200 miljarder kronor.

– Oljan är motorn i världens utveckling liksom telekom är dess nervsystem, sa Carl-Henric Svanberg som inte släppt Ericsson utan fått en plats i styrelsen.

Han sa att de bägge branscherna liknar varandra eftersom de är politiskt styrda, omgärdade av regelverk och kräver stora teknologiska investeringar.

När BP blickar framåt är det fossila bränslen - alltså kol, olja och gas - som helt dominerar energimixen fram till i vart fall år 2030. Förnybar energi är mest en marginell företeelse.

Enligt Carl-Henric Svanberg är BP ändå det ledande företaget i världen på solenergi och biobränslen och bland de största på vindkraft.

Att bolaget - jämfört med omsättning och vinst - bara lägger småpengar - på alternativ energi, vill Svanberg inte hålla med om.

Annons

– Det är det att BP är så stort när det gäller oljeutvinningen. Sju miljarder kronor per år är ungefär lika mycket som Lunds universitet använder.

När Carl-Henric Svanberg rundar av sitt anförande presenterar han budskapen mot bakgrundsbilder av kappseglingsbåtar som pressats jorden runt. Senast tävlingen avgjordes sponsrade Ericsson två av dem och Svanberg berättar att han gärna kappseglat om han skulle gjort något annat i livet.

Men frågorna han får av studenterna handlar varken om segling eller så mycket om klimat och miljö.

Däremot ville studenterna få hans syn på karriär, ledarskap och om misslyckanden han lärt av.

– Visdom är erfarenhet och erfarenhet får man av misslyckanden som är grunden för all utveckling, sa Carl-Henric Svanberg.

Någon karriär hade han egentligen inte tänkt sig.

– Jag kom från enkla förhållanden och pappa sa åt mig att ta ett statligt jobb eftersom det var säkert.

Vad tänker du om att oljebranschen uppfattas som smutsig och skurkaktig? undrade en student.

– Ja, det är lite festligt att branschen utmålas som smutsig när vi samtidigt är så fruktansvärt beroende av energi. Men vi släpper inte ut någonting. Föroreningarna kommer från bilar, sa Carl-Henric Svanberg.

Sandra Stendahl
Stig Strömkvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons