Annons
Nyheter

Svagt ned på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen vände försiktigt ned i dag efter förra veckans årshögsta. Läkemedelsbolaget Orexo var en av dagens vinnare. OMXS-index backade 0,4 procent. Utvecklingen var liknande på de stora Europabörserna.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2010

STOCKHOLM. Stockholmsbörsen vände försiktigt ned på måndagen efter förra veckans årshögsta.

Läkemedelsbolaget Orexo var en av dagens vinnare.

Annons

Handeln på Stockholmsbörsen startade med svagt fallande kurser. Nedgången var i linje med utvecklingen på de ledande börserna i Europa och Asien. Vid stängning hade OMXS-index gått ner med 0,4 procent till 320,5. Svagast gick industriaktierna med en nedgång på 0,7 procent.

Läkemedelsbolaget Orexo rusade efter beskedet om att danska Novo skjuter till pengar och blir ny storägare. Aktien steg med 9,8 procent.

Orexo genomför en riktad konvertibelemission på 111 miljoner kronor till danska Novo. Samtidigt köper Novo två större aktieposter från befintliga investerare. Köpet måste godkännas vid en extra bolagsstämma.

Två andra hälsovårdsbolag steg också ordentligt. Medivir med 10,4 procent och Biolin med 5,9 procent.

Byggföretaget JM ska låna upp 120 miljoner kronor genom en emission av så kallade konvertibler riktade till samtliga anställda. Konvertiblerna kan sedan omvandlas till aktier. Aktiekursen steg med 0,6 procent.

NCC, som har fått i uppdrag att förbättra dammsäkerheten i Gulsele vattenkraftverk för 49 miljoner kronor, backade med 0,4 procent till 133:25 kronor.

Kraftkoncernen ABB fick en order från Peru värd 47 miljoner dollar, drygt 330 miljoner kronor. ABB ska hjälpa till att utvidga och göra elsystemet i södra Peru säkrare. Beställare är Consorcio Transmantaro. Aktiekursen sjönk ändå med 1,1 procent.

Indutrade, som säljer industrikonponenter, steg med 0,9 procent efter att bolaget köpt samtliga aktier i Stålprofil PK AB och Stålprofil PK Invest med en omsättning på cirka 70 miljoner kronor. Stålprofil gör system för glasade dörr-, fönster- och fasadpartier. Köpet är Indutrades sjätte sedan årsskiftet.

På de stora Europabörserna var det också nedåt. Londonbörsens FTSE-index sjönk 0,6 procent till 5 593,4. Parisbörsens CAC-index föll 0,9 procent till 3 890,9 och Frankfurtbörsens DAX-index backade 0,7 procent till 5 903,6.

Olof Broddesson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons