Annons
Nyheter

Strejk kan ge totalt flygstopp

Piloterna utökar nu konfliktvarslet till att gälla total strejk för samtliga medlemmar i Svensk pilotförening. Många avgångar riskerar att bli ­inställda.
Nyheter • Publicerad 29 maj 2010

Det tidigare lagda strejkvarslet, som varade under torsdagen och fram till fredagskvällen, var bara riktat mot regionalflyget.

Men nu utökas strejken till att gälla alla piloter inom Svensk pilot­förening (SPF).

Annons

Malmö Aviation, Norwegian, SAS och Tui Fly Nordic, som flyger för Fritidsresor, är några av de bolag som är drabbade av sympativarslet.

– I stort sett gäller det samtliga svenska piloter och samtliga svenska flygbolag, säger Gunnar Mandahl, ordförande för Svensk pilotförening.

Han menar att de har stort stöd från europeiska kollegor.

– Frågan är om det var okej att säga upp alla sina anställda som Avia Express gjort. Bara för att hyra in andra piloter utan att bry sig om turordningen, säger Gunnar Mandahl.

Strejkvarslet gäller onsdagen den 9 juni mellan klockan 5 och 13. Malmö Aviation hoppas att konflikten, där piloterna bland annat kräver anställningsskydd, hinner lösa sig innan dess.

– Det blir totalt stopp för då har vi inga piloter, säger Åsa Runnberg, personalchef på Malmö Aviation. Men vilka flygningar det drabbar är för tidigt att säga.

Elisabeth Manzi, presschef på SAS, tycker att det är beklagligt att bolag som inte är berörda av konflikten blir drabbade.

– Om varslet går igenom kommer det att drabba hela Sverige och stor del av trafiken från Arlanda. Flygen blir då inställda, säger Elisabeth Manzi.

Undantagen gäller bland annat SAS långdistansflygningar och ambulansflyg.

– Jag tycker att SPF med sitt utökade konfliktvarsel överreagerar, säger Elisabeth Holming-Schiller, förhandlingschef vid Flyg­arbetsgivarna, till TT. De förstorar upp problemet och vi vill självfallet ha igång nya förhandlingar så snart som möjligt.

INTERNAL INTERNAL
Henrietta Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons