Annons
Nyheter

Spararna säljer för att parera Greklandskrisen

Spararna flyr Stockholmsbörsen när den grekiska krisen nu sprider sig i Europa. Rekordmånga affärer noteras hos nätmäklarna. –‑Sälj om du ska ha pengarna, säger Claes Hemberg på Avanza.
Nyheter • Publicerad 7 maj 2010

STOCKHOLMSBÖRSEN. De svenska spararna har allt annat än suttit still i den berömda båten de senaste dagarna. När aktiebörserna har fallit har småspararna också tryckt på säljknapparna.

Greklandskollapsen har verkligen fått spararna att agera, säger Johan Tidestad, Sverigechef på Nordnet, som märkt av en extremt hög aktivitet bland kunderna.

Annons

De få köp som görs är i värdepapper som går bra när börsen faller.

–‑Privatspararna positionerar sig för en nedgång, fortsätter Tidestad.

Kollegan Avanzas sparekonom Claes Hemberg stämmer in.

–‑Vi har aldrig sett så många aktieaffärer som de senaste dagarna.

Framför allt toppar många av de svenska verkstadsbolagen säljlistorna.

–‑Man tar hem vinster i de bolag som tidigare gått väldigt bra, som konjunkturkänsliga och exportberoende verkstadsbolag, säger Tidestad.

Och båda konstaterar de att spararna förmodligen agerar förnuftigt, det kan bli svajigt på börserna framöver.

–‑Rådet kanske blir att de pengar man behöver det närmaste året inte ska ligga i aktier, säger Claes Hemberg.

Även i april var det stort intresse för börsen. Men trots de i många fall väldigt positiva resultatrapporterna blev det en blygsam börsuppgång.

–‑Greklandsspöket förstörde rapportfesten, säger Johan Tidestad.

Annons

Än så länge har inte fondspararna reagerat så kraftigt, det brukar vara en viss fördröjning där, enligt Hemberg.

Siffror från fondanalysföretaget Morningstar visar att aktiefonder med placering i Europa gått sämst den senaste månaden. Några rena Greklandsfonder finns inte, men flera fonder med placering i Spanien, Italien och Europa i stort toppar bottenligorna med nedgångar på 15–20 procent hittills i år samtidigt som snittfonden stigit med ett par procent.

Claes Hemberg anar att även de ofta så populära Rysslandsfonderna kan få en släng av sleven om Östeuropas ekonomier dras med i Greklandsfrossan.

INTERNAL INTERNAL
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons