Annons
Nyheter

Snabbt beslut kan stoppa bankfusion

Sparbanken Syd är tänkt att bli den tredje biten i pusslet med den nya skånska storbanken, där Finn- och Gripendelarna redan ligger på plats. Men gräsrötterna kan sätta stopp för ledningens planer. I dag, torsdag, hålls en extra stämma där förtroendet för Sparbanken Syds styrelse prövas.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2010
Sparbanken Syds styrelse gick snabbt fram för att sy ihop fusionen med Finn och Gripen. Nu protesterar de huvudmän som företräder bankens kunder. Foto: Ingemar D Kristiansen
Sparbanken Syds styrelse gick snabbt fram för att sy ihop fusionen med Finn och Gripen. Nu protesterar de huvudmän som företräder bankens kunder. Foto: Ingemar D KristiansenFoto: Ingemar D Kristiansen

Sparbanken Finn och Sparbanken Gripen kom i slutet av förra året med beskedet att man slår ihop sina penningpåsar till en stor. Till januari 2011 är det tänkt att den nya banken ska finnas på plats. Trots inledande protester mot huvudkontorets placering i Malmö, gick sammanslagningen igenom tämligen smärtfritt.

Svårare verkar det bli att få med sig bankpartnern från Österlen. Styrelsen för Sparbanken Syd gick snabbt fram i sitt arbete för att sy ihop fusionen med Finn och Gripen. För fort visade det sig. Många bland de sextio huvudmännen, de som är utsedda att företräda bankens kunder, motsätter sig sammanslagningen. Den första av de två stämmor som krävs för att omvandla Sparbanken Syd till bankaktiebolag ställdes därför in med kort varsel. Nu har Sparbanken Syds styrelse kallat till en extra sparbanksstämma, där de vill veta om de har huvudmännens förtroende eller inte. Det är huvudmännen som utser styrelsen.

Annons

Bland de sextio huvudmännen är meningarna delade. Birger Bernhoff i Gärsnäs tillhör de skeptiska.

– Sparbanken Syd värnar Österlen. Frågan är hur mycket den nya banken kan göra det när två av nio styrelseledamöter kommer från Sparbanken Syd, säger han.

Birger Bernhoff är rädd för att när det kommer till kritan kan kontoren på Österlen få stryka på foten om det visar sig att de inte har tillräckliga marginaler. Det finns också en skepticism till de påstådda vinsterna av stordriften.

– De visar siffror som säger att bankernas vinster ska fördubblas bara för att de fusioneras. Vi har inte fått veta vad som ligger bakom de siffrorna, säger Birger Bernhoff.

Charlotte Rosdala från Tomelilla är däremot positiv till en sammanslagning med Gripen och Finn.

– Jag tror att det är en fördel att bli lite större och mer konkurrenskraftig. Jag tror inte att det kommer att drabba bygden negativt, säger Charlotte Rosdala.

Madeleine Söderlund Hägg, Löderup, var först mycket positiv till att genomföra fusionen snabbt, men har ändrat sig.

– Det är ett stort beslut, och för att alla ska känna sig trygga kan jag hålla med dem som tycker att man ska avvakta, säger Madeleine Söderlund Hägg.

Ann Nyström är ordförande i styrelsen. Sydsvenskan sökte utan framgång henne för en kommentar under gårdagen. Till Ystads Allehanda säger hon att om styrelsen inte får fortsatt förtroende så får det ödesdigra konsekvenser för banken.

INTERNAL INTERNAL
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons