Annons
Nyheter

Skeptikerna tillbaka på börsen

Europas skuldkris fortsätter att härja. Efter gårdagens glädjeyra kom motreaktionen. Börserna faller och euron tappar mot dollarn. Strax efter klockan 15 hade Stockholmsbörsen backat nära 2 procent.
Nyheter • Publicerad 11 maj 2010

STOCKHOLM. Europas skuldkris fortsätter att härja på börserna.

Efter gårdagens glädjeyra kom motreaktionen. Osäkerheten är tillbaka.

Annons

Aktörerna på finansmarknaderna är inte helt övertygade om styrkan i helgens räddningspaket på 750 miljarder euro, nästan 7 500 miljarder kronor, från EU och IMF för euroländer i kris och för att skapa stadga på Europas kreditmarknader.

– Det här paketet går inte ner till kärnan av problemet, det vill säga de fiskala problemen som finns runt om i länderna i Europa som är eurobaserade, säger aktiemäklare Rikard Stenström på Swedbank.

Många bedömare anser att euroländerna bara har fått ett kortare andrum. Men långsiktigt behövs mer djuplodande åtgärder för att undvika akuta finanskriser.

Euron tappar återigen mot dollarn, ungefär till samma nivå som i fredags, 1:27, det vill säga innan politikerna beslutade om krispaketet.

– Varken valuta- eller obligationsmarknaden tror på den lösning som nu har skett. Och då tror inte aktiemarknaden på det heller, säger Stenström.

Världens aktiebörser faller på bred front. Det började med att Asienbörserna tappade fart först, sedan hängde Europa på. Spanien rasade mest, runt sex procent. I Stockholm hade kurserna på eftermiddagen i snitt backat med knappt två procent.

Även marknadsräntorna pressades ned igen sedan placerarna återigen sökt sig tillbaka till tryggare investeringar. De nosar nu återigen på rekordlåga noteringar. Dessutom föll kronan som en effekt av flykt från traditionellt mer riskfyllda placeringar.

Olof Broddesson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons