Annons
Nyheter

Skånska vd-löner bland landets högsta

Bara i och omkring Stockholm tjänar svenska vd:ar mer än i Skåne, visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv.
Nyheter • Publicerad 23 mars 2010

STOCKHOLM. En svensk vd höjde i fjol sin lön med i snitt 1,5 procent till 77 100 kronor i månaden. Det är den lägsta ökningstakten på fem år, enligt Svenskt Näringsliv.

Den fasta lönen steg med 3,6 procent eller 2 500 kronor till 72 500 kronor i månaden, jämfört med 2008. Siffrorna avser medianlön, det vill säga den vd i mitten av alla 3 300 som ingår i undersökningen.

Annons

Den rörliga delen, bonus i någon form, sjönk och höll därmed tillbaka den totala ökningen. Sett över en femårsperiod har medianlönen ökat med 2,8 procent per år, enligt Svenskt Näringsliv.

Spridningen är stor, tio procent av direktörerna tjänar mer än 163 000 kronor i månaden. Rent generellt tjänar högste chefen mer ju fler anställda han eller hon basar över.

Det spelar också roll i vilken bransch chefen jobbar eller var någonstans i landet som företaget håller till. Mest tjänar de verkställande direktörerna i tillverkningsindustrin och i servicesektorn. Bor vd dessutom i Stockholm ökar medianlönen till 95 000 kronor medan Jämtlands-vd:n tjänar 51 900 kronor i månaden.

Efter Stockholms och Södermanlands län har Skånes vd:ar högst medianlön i Sverige. Det är bara de tre länen som ligger högre än den nationella medianlönen för vd:ar.

Elisabeth Andersson
Sydsvenskan & TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons