Nyheter

Skåne satsar på att bli näst största destinationen

Om tre år ska Skåne vara Sveriges näst största turistregion. Ett mål som ska nås genom att satsa på barnfamiljer, bussresenärer och affärsmöten.
Nyheter • Publicerad 26 mars 2010

– Vi har varit väldigt duktiga på att sälja Skåne till sådana som äldre par eller golfspelare. Nu är det dags att satsa på volym, säger Caroline Lilja, marknadschef på Tourism i Skåne.

Vi träffar henne på turistmässan TUR i Göteborg. Här har Skåne under många år marknadsförts med hjälp av en av mäs­sans största svenska montrar. I år är den hyrda ytan betydligt beskedligare.

– Det går inte att mjölka så mycket mer ur TUR på traditionella vägar. Det är främst Västsvenskar och Göteborgare som kommer hit och de hittar till Skåne vid det här laget, säger Caroline Lilja.

Årets stora satsning görs istället i form av ett lunchjippo tillsammans med bussresebranschen. Ett antal bussbolag fick igår chansen att speeddejta en lång rad skånska turist­arrangörer.

– Skåne är perfekt för bussturism. Vi har många attraktioner samlade på en liten yta, och så har vi gott om trevliga ställen att stanna och fika på. Sånt brukar bussturister uppskatta, säger Caroline Lilja.

Bussresearrangören Jan Ove Johansson, från Hedemora håller med.

– Skåne lockar. Folk gillar det kontinentala. Trots att det är nära får du en utlandskänsla, säger han.

Skåne är i dag den tredje största besöksregionen i landet efter Stockholm och Västsverige. Sedan en tid tillbaka har Tourism i Skåne, finansierat av i första hand Region Skåne, det kaxiga målet att senast 2013 ha passerat Västsverige.

– Svenskarna har Skåne redan i sin hand. Åttio procent av turismen i Skåne är inhemsk, säger Pia Jönsson Rajgård, vd för Tourism i Skåne.

– Vi har haft danska besökare i fokus under en längre tid och där finns fortfarande mycket att hämta. Men det är i Tyskland, Holland och England den riktigt stora publiken finns, säger Pia Jönsson Rajgård.

INTERNAL INTERNAL
Niklas Holm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.