Annons
Nyheter

Skakig inledning på börsveckan

Det blev en skakig måndag på Stockholmsbörsen. Bankaktier och verkstadsaktier tyngde. Efter att ha pendlat en del under dagen stängde OMXS-index till slut oförändrat på 300,1.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2010

Stockholm. Efter att ha pendlat en del under dagen stängde OMXS-index till slut oförändrat på 300,1.

Utvecklingen var snarlik på de ledande europeiska börserna, som stängde med små förändringar.

Annons

Stockholmsbörsen drogs med i den våg av bankoro som sköljde över den europeiska finansmarknaden efter det att den spanska sparbanken Cajasur i helgen hamnat under statlig förvaltning. Spaniens centralbank väntas använda minst en halv miljard euro för att stärka Cajasurs balansräkning. Spanska bankaktier sjönk.

I Stockholm tyngde bankaktier och verkstadsaktier. SEB backade 1,6 procent till 40:53 kronor, medan Swedbank gick ned 0,5 procent till 70:15 kronor. Handelsbanken handlades ned 0,4 procent till 188:00 kronor, medan Nordea sjönk med 0,8 procent.

Ericsson agerade motvikt och steg med hjälp av utländska teknikaktier med 2,5 procent till 80:20 kronor. Getinge steg med 4,5 procent till 146:30 kronor till följd av en höjd rekommendation.

Nyheter om sparpaket kom under dagen både från Tyskland och Storbritannien. Skattehöjningar och nedskärningar ska enligt regeringskällor refererade av Financial Times dra ned Tysklands budgetunderskott från 5 procent till 3 procent av BNP till 2013. Nye brittiske finansministern George Osborne, som fått ärva ett budgetunderskott på 12 procent av BNP, redovisade på måndagen ett sparmål på 6,25 miljarder pund. Samtidigt försöker Frankrikes regering bana väg för en höjning av pensionsåldern från dagens 60 år.

Londonbörsens FTSE-index steg med 0,1 procent till 5 069,6. Frankfurtbörsens DAX-index föll 0,4 procent till 5 805,7 och Parisbörsens CAC-index var oförändrat på 3 430,9.

Kenan Habul
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons