Annons
Nyheter

Schyst resande ratar "all inclusive"

Allt inräknat eller "all inclusive " är en av de riktigt stora trenderna inom charterbranschen de senaste åren.
Nyheter • Publicerad 29 mars 2010
Foto: 

- En helt förkastlig lösning. Modellen innebär att väldigt lite av pengarna från din semester verkligen stannar hos den lokala befolkningen, säger Helena Myrman.

Hon är projektledare för Schyst resande. Ett nätverk som arbetar för en turism som tar hänsyn inte bara till miljön utan även till social och ekonomisk rättvisa. I år uppmärksammades för första gången i TUR-mässans historia dessa frågor under ett förmiddagsseminarium.

Annons

- Vi har verkligen fått tjata. Resebranschen i Sverige har ingen tätposition när det gäller socialt och miljömässigt ansvartagande, säger Helena Myrman.

Det fullsatta seminariet vittnar samtidigt om att det finns en stor nyfikenhet från branschen. Möjligen beroende på att rubrikerna för dagen handlade om att initiativ kring rättvisa och miljö kan höja företagets vinst och inte bara innebära kostnader.

- Vi får ständiga förfrågningar från hotell runt om i Europa hur de ska bära sig åt för att få använda vår märkning. De vet att den lockar gäster, säger Heinz Fuchs, chef för tyska Tourism Watch.

- I Tyskland finns sedan en tid ett märkningssystem där researrangörer och turistmål kan certifieras efter att ha uppfyllt en lång rad krav när det gäller miljö och sociala villkor.

Xavier Font, forskare från Leeds med inriktning på ansvarstagande turism använde populära Sharm el-Sheikh i Egypten som exempel på turism som gått snett.

- Våra studier visar att tre procent av det turisterna sätter sprätt på under en resa stannar hos lokalbefolkningen.

Han berättar att nästan hälften av guiderna vid de populära dykutflykterna inte är simkunniga och saknar all kunskap om sjukvård i händelse av en olycka.

- Reseföretagen har allt att vinna på att göra något åt det här, men väldigt lite händer. Och hur jobbar de för miljön när hotellpersonalen måste ha bil eftersom bussarna slutat gå när de jobbat klart? I Sharm el -Sheikh godkänns ju bara turister.

För att grundtankarna kring schyst resande ska slå igenom på allvar krävs det att intresset vaknar hos bjässarna i branschen. Som positiva svenska exempel lyftes Apollo och Scandic Hotels fram vid seminariet.

Småföretag som arbetat enligt dessa principer har det funnits länge.

Annons

Ett exempel är Läs & Res, en mindre arrangör som i över trettio år erbjudit långväga resor med inriktning på lokal kultur.

Boende sker på lokala hotell, maten äts på lokalt drivna restauranger och guider och tolkar som används är lokalt förankrade.

- Jag ser bara fördelar. Det ger skojigare resor och större äventyr. Det är ju inget koncept för att tjäna så mycket pengar som möjligt, säger Eric Olofsson, från Läs & Res.

Ann Gäre
Niklas Holm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons