Annons
Nyheter

Scandoramas förre ägare krävs på 3,5 miljoner

Skatteverket kräver Johan Malmqvist, Scandoramas tidigare ägare och vd, på 3,5 miljoner kronor i extra skatt. Enligt myndigheten har Malmqvist under flera års tid tagit emot provisioner som han inte tagit upp i sina deklarationer.
Nyheter • Publicerad 27 april 2010

MALMÖ. Det var för drygt ett år sedan som Ekobrottsmyndigheten stormade in på reseföretaget Scandoramas huvudkontor i Malmö och beslagtog bolagets bokföring.

Anledningen var ett tips om att ägaren och vd:n Johan Malmqvist tagit emot hemliga provisioner från restauranger runt om i Europa.

Annons

Malmqvist anhölls för en tid misstänkt för skatte- och bokföringsbrott. Ekobrottsmyndighetens förundersökning pågår fortfarande.

Men nu har Skatteverket blivit klar med sin utredning.

Enligt Skatteverket har Malmqvist under åren 2005 till 2008 tagit emot mångmiljonbelopp i provisioner, provisioner som varken han eller Scandorama skattat för.

Exakt hur mycket pengar Malmqvist tagit emot kan inte Skatteverket reda ut. Istället har myndigheten gjort en så kallad skönstaxering och kommit fram till att den tidigare vd:n ska betala 2,5 miljoner kronor i extra skatt plus ytterligare en miljon kronor i skattetillägg, en sorts böter för att ha lämnat felaktiga uppgifter i sin självdeklaration.

Skatteverket bygger sin bedömning bland annat på skriftliga avtal som myndigheten kommit över. I dessa avtal förband sig krögare runt om i Europa att betala en euro för varje lunchgäst som Scandorama hade med på sina resor.

Dessutom har Skatteverket granskat Scandoramas egen bokföring och funnit att Johan Malmqvist sålt euro till sitt eget bolag för nästan fyra miljoner svenska kronor. Skatteverket misstänker att detta är kontanta ersättningar som Malmqvist fått direkt i handen när han besökt restaurangerna för att hämta sina hemliga provisioner.

Johan Malmqvist förnekar att han fått obeskattade provisioner, och har överklagat Skatteverkets beslut till Förvaltningsrätten i Malmö.

INTERNAL INTERNAL
Joakim Berglund
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons