Annons
Nyheter

Saabs avtal med Hawtai skrotas

Avtalet mellan Hawtai och Spyker har upphävts, efter att det kinesiska bolaget inte fått med sig alla ägare på affären. Spykeraktien rasar efter beskedet och nu skjuts produktionen på Saab i Trollhättan fram ytterligare.
Nyheter • Publicerad 12 maj 2011

Saabs kinesiska räddningsplanka har brakat sönder. Avtalet mellan kinesiska Hawtai och Saab-ägaren Spyker har upphävts.

Beskedet fick Spykeraktien att rasa med 8 procent på Amsterdambörsen.

Annons

Hävningen av Hawtai-avtalet innebär också att produktionen i Saab-fabriken i Trollhättan inte kan återupptas.

– Jag vet inte vad man ska säga, det tar ju aldrig slut, säger Svenåke Berglie, vd för FKG, branschorganisationen för underleverantörerna.

Avtalet med Hawtai skulle ha gett Saab ett tillskott på drygt 1,3 miljarder kronor, mot en tredjedels ägande i Spyker Cars. Enligt Spyker föll avtalet på att Hawtai inte kunde få med sig alla ägare bakom det kinesiska bolaget.

Läget ute bland Saabs underleverantörer är än så länge oförändrat. När TT överraskade Svenåke Berglie på FKG med Spykers senaste besked hade han bara varit i kontakt med en av underleverantörerna och ingen ny information hade då kommit från Saab.

Två varsel rullar för närvarande bland underleverantörerna och man kan, säger Berglie, fundera över varför det inte kommit fler.

– Men ett sådant här besked kan ju få folk att trycka på knappen och säga att det här tror vi inte på längre.

– Vi hoppas innerligt att man klarar det här.

Enligt Spyker fortsätter diskussioner om ett samarbete, trots haveriet. Siktet är inställt på att inleda ett strategiskt samarbete med Hawtai eller någon annan kinesisk part kring tillverkning, teknikutveckling och distribution i Kina.

Samtidigt skriver Spyker att samtalen med Europeiska investeringsbanken (EIB) fortsätter om att få loss kortsiktig finansiering genom att sälja Saab-fastigheter som för närvarande används som säkerhet för statliga garantier knutna till EIB-lån. Spyker hoppas denna väg kunna dra in 29 miljoner euro.

– Det verkar som om processen med EIB går vidare, men den här typen av frågor som inte går Saabs väg gynnar ju inte fallet, säger Svenåke Berglie.

Annons

Riksdagsledamoten Mats Odell (KD) meddelade tidigare under morgonen att han besöker under torsdagen Saab Automobile i Trollhättan. Han gör det i egenskap av ordförande i näringsutskottet.

– Han vill komma till Saab för att träffa personal, fack och ledning, säger Odells pressekreterare Fredrik Hardt till TT.

Odell kommer till Saab vid lunchtid.

Henrietta Johansson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons