Nyheter

Saab söker nya finansieringsvägar

Saab Automobiles ledning arbetar för att få nya finansieringar till företaget. Även Antonov söker nya lösningar.
Nyheter • Publicerad 27 april 2011

För närvarande håller General Motors diskussioner med både EIB och Saab.

– GM för diskussioner med både Saab och EIB rörande en rad olika frågor. Men det är just nu för tidigt att diskutera några detaljer, säger Karin Kirchner, en av GM:s talespersoner i Europa, till TT.

Hon kan dock inte uttala sig om huruvida några fysiska möten ägt rum.

En möjlighet till nya finansieringar, om Saabs planerade försäljning av fabriksfastigheten i Trollhättan går i stöpet, är också att samarbeta med en partner i Kina. Besked om detta kan komma under veckan, skriver tidningen TTELA. Enligt Financial times för Saabs ägare Spyker samtal med investerare och "olika kinesiska biltillverkare".

En strid ström av Saab-anställda började gå genom portarna till fabriken i Stallbacka i Trollhättan på onsdagsmorgonen. Men vilka arbetsuppgifter de skulle utföra var oklart. Att producera bilar trodde ingen skulle gå.

– Det kan bli fråga om städning och annat underhåll av arbetsplatserna, men också utbildning. Men jag hoppas att företagsledningen också använder den här tiden till att ge de anställda information om situationen för Saab, säger Håkan Skött, IF-Metalls klubbordförande på Saab i Trollhättan, till TT:s utsände.

I tre veckor har de anställda på Saab varit hemma från sin arbetsplats. Montören Fredrik Almqvist har bland annat planterat blommor i trädgården under tiden.

– Men det har på inget sätt varit avslappnade att vara hemma. Jag har hela tiden varit på helspänn. Varje dag har jag talat med cheferna om vi ska få lov att börja jobba igen, säger han till TT.

Flera underleverantörer planerar nu för att säga upp personal, om inte tillverkningen hos Saab i Trollhättan kan återupptas snarast. Men ännu har ingen sagts upp, säger Svenåke Berglie, vd för FKG som företräder fordonsindustrins underleverantörer i Sverige.

– Totalt handlar det om 2 500 till 3 000 arbeten som berörs direkt om vi måste sluta leverera till Saab. Men sedan har ju våra medlemmar också underleverantörer, och i det ledet kanske det handlar om ytterligare ett par tusen jobb, säger han.

Vladimir Antonov, som lämnat in en ansökan om att gå in som ägare i Saab, säger sig vara nöjd med hur mötet mellan honom och Riksgäldens chef, Bo Lundgren, förlöpte i går. Det meddelar hans svenske talesman, Lars Carlström.

– Vladimir Antonov känner sig väldigt förhoppningsfull efter att ha fått möta Riksgälden och Bo Lundgren. Han känner själv att det fanns ett förtroende för honom från Riksgäldens sida.

Saabs planerade försäljning av fabriksfastigheten kräver ett godkännande från Europeiska investeringsbanken (EIB), som Saab lånat pengar av, men hittills har inget klartecken getts.

Eva Srejber, vice bankdirektör vid EIB, hade på onsdagen inga kommentarer om situationen för Saab.

Carlström förklarar att Vladimir Antonov nu söker andra lösningar i Saab-affären, och att EIB inte är ett "huvudspår" längre.

Vilka lösningar Vladimir Antonov söker vill inte Carlström närmare gå in på. Men han förklarar att Antonov befinner sig i Baltikum, och att resan också handlar om att hitta finansiella lösningar på Saab-affären.

Enligt Carlström kommer Antonov besöka Trollhättan och Saabs fabrik någon gång i nästa vecka. Och han hoppas att man tills dess kan ha en lösning i sikte, som gör att Saab kan återuppta produktionen igen.

Anette Hellgren är ordförande för tjänstemannafacket Unionen på Saab Automobile.

– Vi går i väntans tider och hoppas att biltillverkningen snart ska komma i gång. En bilfabrik ska bygga bilar, säger hon.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.