Annons
Nyheter

Så drabbas skåningarna av en handelsstrejk

Handeln riskerar att förlora flera hundra miljoner på en strejk i påsk. I Malmö kan cirka 400 handelsanställda tas ut i strejk.
Nyheter • Publicerad 23 mars 2010

Handels varslar om strejk för 5 000 butiks- och lageranställda i Sverige sedan avtalsförhandlingarna strandat. Strejken startar på skärtorsdagen – om inte Handels och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel kommer överens innan dess.

I Malmöområdet berörs omkring 400 handelsanställda på bland andra Åhléns på Södergatan, Bauhaus på Nornegatan och Ica Malmborgs i Limhamn.

Annons

– Det handlar om total arbetsnedläggning och vi har hög organisationsgrad på de företag som berörs i Skåne. Det bli blockad, säger Pia Rasby, ombudsman på Handels avdelning i Malmö.

Svensk Handel väntar på ett så kallat märke från industriförbunden – att industrin ska gå före i avtalsrörelsen när det gäller löner och frågan om begränsning av bemanningspersonal – men förhandlingarna är inte klara ännu.

– Vi hoppas att industrin blir klara före påsk. Förmår de inte det blir vi tvungna att ta över stafettpinnen, säger Jörgen Schultz, som är chef för Svensk Handels Malmökontor och en av organisationens centrala förhandlare.

Svensk Handel har, enligt Pia Rasby, inte kommit med respons på de förslag till avtal som Handels lagt fram.

– Vi kan inte vänta in industrins avtal. Våra avtal går ju ut nu och vi är angelägna om att få till bra avtal för våra anställda, säger hon.

Det nuvarande handelsavtalet löper ut den 31 mars och i dagsläget står parterna en bra bit ifrån varandra. Handels kräver löneökningar med minst 745 kronor i månaden för butiksanställda och inskränkningar i arbetsgivarnas rätt att kringgå anställningsskyddet genom att anlita bemanningsföretag. Motparten Svensk Handel motsätter sig inskränkningar i arbetsgivarnas flexibilitet kring bemanning och vill – med hänvisning till lågkonjunkturen – inte förhandla fram löneökningar centralt.

Jörgen Schultz tror att en strejk skulle ställa till stora problem för de berörda handlarna.

– Det är ett stort avbrott i verksamheten och man kan ju vara rädd för är att kunderna hittar en annan affär att handla i.

Påsken är en av årets viktigaste helger för dagligvaruhandeln med omkring 20 procent högre försäljning än vanligt, enligt Handelns Utredningsinstitut.

– Kostnaden för hela handeln kan landa på hundratals miljoner kronor men handlarna själva kommer att gå nästan skadeslösa eftersom de kommer att få konfliktersättning, säger Svensk Handels vd Dag Klackenberg till TT.

Kent Axelsson
Anna Norén,
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons