Annons
Nyheter

Rutin ska rädda Lundajobben

Två veteraner får uppdraget att hjälpa Astra Zenecas anställda i Lund att starta egna läkemedelsföretag.
Nyheter • Publicerad 15 april 2010
Kerstin Jakobsson har egen erfarenhet av att bygga medicinteknikbolag. Nu ska hon hjälpa anställda på Astra Zeneca att starta eget när läkemedelsjätten lägger ner i Lund. Arkiv: Johan Wessman 2003
Kerstin Jakobsson har egen erfarenhet av att bygga medicinteknikbolag. Nu ska hon hjälpa anställda på Astra Zeneca att starta eget när läkemedelsjätten lägger ner i Lund. Arkiv: Johan Wessman 2003Foto: Johan Wessman

LUND.. I början av 2000-talet var Lars Hedbys platschef för Astra Zeneca i Lund. Nu ska han hjälpa sina gamla kollegor vidare i karriären när läkemedelsjätten lägger ner verksamheten nästa år.

Tillsammans med Kerstin Jakobsson blir han rådgivare på Teknopol, som direkt efter Astra Zenecas nedläggningsbeslut startade Life Science Business Center. Där ska intresserade entreprenörer få hjälp att utvärdera sina affärsidéer och söka riskkapital.

Annons

Kerstin Jakobsson är civilingenjör i kemi och erfarenhet av att bygga bolag. Hon var fram till årsskiftet vd för medicinteknikbolaget Spectracure och tidigare försäljningsdirektör på Hemocue i Ängelholm.

– Handfast handlar det om att titta på deras affärsidé för att se om den håller, om de kan nå lönsamhet på sikt, säger hon.

Dessutom kan det bli aktuellt att förhandla med Astra Zeneca om tillgång till dyr forskningsutrustning för att underlätta för nya bolag i starten.

Än så länge ligger Teknopol dock lågt i kontakterna med läkemedelsjätten, som först måste bli klar med omstrukturering och besluta vilka delar som ska flyttas till Mölndal.

Enligt Lars Hedbys är det allvarligt att Astra Zeneca lägger ner i Lund, men som de flesta representanter för offentliga aktörer i regionen talar han i nästa andetag om de möjligheter som skapas.

– Om det som pågår nu kan leda till ett antal nya företag kan det bli en kraftig vitamininjektion för regionen. Men det är viktigt att alla aktörer inom innovationssystemet drar åt samma håll, säger Lars Hedbys.

INTERNAL INTERNAL
Thomas Frostberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons