Annons
Nyheter

Riskkapitalbolag stämmer Edberg och tv-drake

Riskkapitalbolaget Adrea i Malmö AB har stämt fyra före detta partner på över 20 miljoner kronor. Samtidigt har bolaget gått i konkurs.
Nyheter • Publicerad 18 maj 2010

Adreas affärsidé har varit att köpa in sig med minoritetsposter i olika bolag. Andra investerare har kunnat lägga pengar i bolagen, men Adrea har genom aktieägaravtal med de andra investorerna säkrat sig rätten att bestämma hur bolagen ska drivas.

Hösten 2008 gick Adrea in i Rosenqvist Mekaniska verkstad AB, RMV, utanför Kristianstad. Som övriga investorer anmälde sig bland annat Susanna Falkengren, känd från ”Draknästet” i tv, och den före detta tennisstjärnan Stefan Edberg.

Annons

Nu har Adrea stämt de övriga investorerna – och sedan gått i konkurs, uppger nyhetsbrevet Rapidus.

Det började på det extrainkallade bolagsmötet i början av mars i år när Adrea fråntogs makten i RMV och dess moderbolag. De andra investorerna använde sig helt enkelt av sin aktiemajoritet och slängde ut Adreas representanter från styrelsen. De tog också ifrån Adrea ansvaret för bokföringen och förvaltningen av bolaget.

Orsaken var att de andra investerarna tyckte att Adrea inte hade levt upp till sina åtaganden enligt aktieägaravtalet. Bland annat tyckte de att den ersättning som Adreas anställda tagit ut för att sköta RMV var alldeles för hög.

– Vi anser att vi agerat korrekt och välkomnar en prövning, säger Susanna Falkengren, som via olika bolag är delägare i RMV.

– Jag vill inte kommentera någonting, vi har tagit policybeslut på det, säger Carl Knutsson, vd i Adrea.

Stämningen är på cirka 22 miljoner kronor. Men efter stämningen gjorts, gick Adrea i konkurs. Konkursförvaltaren Håkan Molander har ännu inte tagit ställning till huruvida konkursboet ska driva stämningen vidare.

– Det får vi avgöra när frågan kommer från tingsrätten, säger han. De övriga bolag som Adrea är ägare i berörs inte av konkursen.

INTERNAL INTERNAL
Emma Leijnse
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons