Annons
Nyheter

Risk för fler konkurser när 4 miljarder ska betalas

Den ekonomiska krisen gjorde att många företag ansökte om att få skjuta upp sina löneskatter och arbetsgivaravgifter. Nu är drygt 3 800 företag skyldiga Skatteverket nära 4 miljarder. Hela summan ska vara betald senast 17 januari 2011.
Nyheter • Publicerad 9 november 2010

I Skatteverkets södra region, som innebär Skåne, Blekinge, Kalmar län och Kronoborgs län, har 868 företag fått tillfälligt anstånd med 784 miljoner. Av dessa står 50 stora företag för 487 miljoner i uppskjutna skatter och avgifter.

Det lär bli tufft för en del av företagen att klara av betalningarna. Utöver de uppskjutna skatterna och avgifterna, måste de betala ränta och anståndsavgift. Räntan har varit 0 procent under en stor del av tiden som anstånden har varit möjliga, men den höjdes till 1 procent 1 november. Anståndsavgiften är 0.3 procent av anståndsbeloppet per påbörjad kalendermånad från den ordinarie förfallodagen till och med månaden då den nya förfallodagen infaller enligt anståndsbeslutet.

Annons

– Anståndens storlek varierar mycket, de ligger på allt från 50 000 kronor för mindre företag till flera miljoner för företag som har många anställda. Därför kan anståndsavgiften bli ganska stor för en del företag, säger Lisbeth Wallén, sektionschef på Skatteverkets Borgenärssektion i Helsingborg.

Skatteverket skickar ut en påminnelse 30 dagar innan anstånden förfaller. De flesta företagen har betalat sina skulder i tid, men 624 av de totalt 6 854 företagen som har fått tillfälliga anstånd beviljade har gått i konkurs. Nu ser Lisbeth Wallén att det finns en risk för att fler företag kommer att få problem.

– Eftersom det är rätt så stora belopp det handlar om, så kan det finnas risk för fler konkurser.

Det är inte särskilt troligt att de som har fått tillfälliga anstånd kommer att kunna få ytterligare förlängningar hos Skatteverket säger Lisbeth Wallén.

– Man kan begära anstånd på grund av synnerliga skäl när man har hamnat i tillfälliga betalningssvårigheter. Det ska dock vara på grund av att någon speciell händelse har inträffat i anslutning till när skatterna och avgifterna ska betalas. Det går inte att få anstånd bara för att man inte kan betala om man har haft betalningssvårigheter under en längre tid.

Enligt Lisbeth Wallén är det därför troligt att en del företag kommer att behöva låna för att kunna betala skulden till Skatteverket. Hon tror dock att det är enklare att få lån nu, eftersom synen på ekonomin inte är lika dyster längre.

Tona Ishaq
Charlotte Hansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons