Annons
Nyheter

Riksbanken vill dra in selman

Dagarna är räknade för 20-kronorssedeln, i folkmun selman, enligt ett förslag till mynt- och sedelförnyelse från Riksbanken. Ett mynt ska ersätta sedeln.
Nyheter • Publicerad 23 mars 2010
Foto: 

STOCKHOLM. Dagarna är räknade för 20-kronorssedeln, i folkmun selman, enligt ett förslag till mynt- och sedelförnyelse från Riksbanken. Ett mynt ska ersätta sedeln.

Frågan om Selmans framtid, där Riksbankens direktion är på konfliktkurs med Riksbankens fullmäktige, går nu till slutligt avgörande i riksdagen.

Annons

Andra nyheter i Riksbankens förslag är införandet av en tvåkrona och en sedel med valören 200 kronor.

Dessutom ska mynten bli mindre och lättare.

”Det underlättar hanteringen och minskar miljöbelastningen”, skriver förste vice riksbankschef Svante Öberg i en kommentar.

Vad gäller Selman anser Öberg att ett byte till ett mynt motiveras av att sedlarna slits ut för snabbt.

”Skälet är att 20-kronorssedeln blivit alltmer sliten, vilket leder till ökade problem vid maskinell hantering av sedlar. Ett mynt har mycket längre livslängd än en sedel”, skriver han.

Riksbanksfullmäktige tog tidigare i mars officiellt ställning mot förslaget att dra in Selman.

Elisabeth Andersson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons