Annons
Nyheter

Riksbanken höjer tidigast i sommar

Riksbanken lämnar sin viktigaste styrränta, reporäntan, oförändrad på 0,25 procentenheter.
Nyheter • Publicerad 20 april 2010

Stockholm

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på 0,25 procent. Riksbanken ändrar inte heller räntebanan, vilket innebär att man planerar höja räntan från och med i sommar eller tidig höst.

Annons

Huvudbudskapet från Riksbanken är att återhämtningen för svensk ekonomi är här.

– Svensk ekonomi växer och arbetsmarknaden har vänt, sade förste vice riksbankschef Svante Öberg på en presskonferens.

Utvecklingen på arbetsmarknaden ser betydligt bättre ut än vad riksbanksledningen spått tidigare.

– Arbetsmarknaden har överraskat oss, säger Öberg.

I sommar eller tidigt i höst kommer första räntehöjningen, enligt bankens bedömning. Och sedan kommer mera under en längre period.

– I takt med återhämtningen kan vi höja räntan successivt, säger Öberg.

Senast reporäntan ändrades var i juli i fjol. Vice riksbankschef Lars E.O Svensson reserverade sig dock mot ränteprognosen. Han vill behålla styrräntan på 0,25 procent året ut.

I Riksbankens egen prognos över hur styrräntan kommer att bli så bedöms den ligga på 1,1 procent första kvartalet 2011. Ett år senare bedöms räntan ha stigit till 2,8 procent för att därefter första kvartalet 2013 ligga på 4,0 procent.

– Själva räntebeslutet var helt som väntat. Däremot tycker vi att de var marginellt mjukare i sina formuleringar när det gäller den fortsatta penningpolitiken, säger Cecilia Skingsley, analyschef för räntor och valutor på Swedbank.

Riksbanken börjar också montera ned sina krisåtgärder mot bankerna och slutar ge lån med tre och sex månaders löptid. I stället ska Riksbanken erbjuda lån med 28 dagars löptid med rörlig ränta.

Annons

Riksbanken skriver ned BNP-prognosen för i år. Den bedöms nu bli 2,2 procent, jämfört med 2,5 procent i februariprognosen. Däremot skrivs prognosen för 2011 upp från 3,2 procent till 3,7 procent.

Inflationen enligt måttet KPI bedöms bli betydligt lägre jämfört med förra prognosen. I år blir den 1,1 procent jämfört med tidigare bedömning på 1,6 procent. Nästa år blir inflationen 2,1 procent (2,9).

Riksbanken pekar också på att den svenska ekonomin blivit tudelad som en komplicerande omständighet. Krisen har slagit betydligt hårdare mot exportindustrin än mot andra delar av ekonomin. Utlåningen till företagen har minskat samtidigt som utlåningen till hushållen ökat snabbt. Hushållens skuldsättning har stigit till historiskt höga nivåer.

Elisabeth Andersson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons