Nyheter

Riksbanken höjer reproräntan

Riksbanken höjde som väntat reporäntan med 0,25 procentenheter till 1,00 procent och sänker samtidigt prognosen för framtida ränta. Riksbanken slår fast att BNP-tillväxten i Sverige är starkare än i både euroområdet och i USA.
Nyheter • Publicerad 26 oktober 2010
Foto: 

Höjningen av reporäntan är den tredje i rad sedan i somras.

Två ledamöter i direktionen, Karolina Ekholm och Lars E O Svensson, reserverade sig mot beslutet att höja reporäntan.

Riksbanken räknar med att reporäntan första kvartalet 2011 ligger på 1,3 procent, jämfört med den tidigare bedömningen på 1,4 procent. Under kvartalet fyra bedöms räntan ligga på 2,0 procent, mot tidigare prognos på 2,4 procent.

Ett år senare beräknas reporäntan ligga på 2,9 procent, mot tidigare prognos på 3,3 procent.

Ytterligare ett år senare har banken höjt räntan till 3,4 procent, enligt sin egna prognos.

"Den svenska ekonomin växer snabbt. Styrkan i återhämtningen i USA och Europa är däremot fortsatt osäker", konstaterar Riksbanken i ett pressmeddelande.

Riksbanken motiverar den sänkta räntebanan med den osäkra omvärldskonjunkturen.

"Till följd av den svaga utvecklingen i omvärlden bedöms däremot inte reporäntan behöva höjas lika mycket de kommande åren", skriver banken.

Riksbanken konstaterar att BNP-tillväxten i Sverige är starkare än i både euroområdet och i USA.

Karolina Ekholm och Lars E O Svensson förordade en lägre reporäntebana, med sikte på 2,7 procent vid prognosperiodens slut.

Riksbanken skriver samtidigt upp tillväxten för 2011 från tidigare beräknade 3,5 procent till 3,8 procent. Samtidigt höjs tillväxtprognosen för 2010 från 4,1 till 4,8 procent. 2012 och 2013 räknar Riksbanken med en tillväxt kring 2,5 procent.

Riksbanken konstaterar att BNP-tillväxten i Sverige är starkare än i både euroområdet och i USA.

Inflationsprognosen skrivs samtidigt ned till 1,7 procent, mätt med Konsumentprisindex, under 2011 och 2,2 procent under 2012. Tidigare räknade Riksbanken med en inflation på 1,9 respektive 2,5 procent för de båda åren.

Även den underliggande inflationstakten (KPIF) skrivs ned 2012, från 1,7 till 1,5 procent.

Riksbanken räknar i sin rapport med att arbetslösheten faller tillbaka de närmaste åren och att den i slutet av prognosperioden kommer att ligga på drygt 6,5 procent. Arbetslösheten i Sverige är nedjusterad under hela prognosperioden.

Riksbanken räknar också med att det blir låga löneökningar men att löneökningstakten gradvis stiger.

Swedbanks chefsekonom Cecilia Hermansson är inte överraskad över beskedet att prognosen för den framtida reporäntan nu sänks.

– För mig var det ganska förväntat. Vi har utsikter om en något svagare ekonomisk utveckling i omvärlden. Vi har också en starkare krona, och det kan spela in, säger hon.

Martin Strandberg
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.