Annons
Nyheter

Riksbanken höjer räntan

Riksbanken höjer sin viktigaste styrränta, reporäntan, med 0,25 procentenheter till 2 procent. Räntan har därmed justerats upp sju gånger på ett år, upp från bottennivån från krisåren på 0,25 procent.
Nyheter • Publicerad 5 juli 2011

Prognosen för reporäntan, den så kallade räntebanan, lämnas oförändrad, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Enligt räntebanan kommer reporäntan under året öka till 2,3 procent under fjärde kvartalet i år, för att därefter fortsätta uppåt till 2,9 procent under tredje kvartalet 2012, 3,4 procent ett år efter det och 3,8 procent under tredje kvartalet 2014.

Annons

Vice riksbankschef Karolina Ekholm och vice riksbankschef Lars E O Svensson reserverade sig mot beslutet att höja räntan, men även om beslutet om räntebanan.

De hade velat se en oförändrad reporänta och en försiktigare höjning av räntan framöver.

Protokollet från direktionens penningpolitiska diskussion publiceras den 18 juli.

– Det är ju som väntat, det är en höjning och det är oförändrad räntebana. Och det var två som reserverade sig precis som förra gången, säger Tor Borg, ränteanalytiker på SBAB, om beskedet från Riksbanken.

– Jag hade kanske väntat mig att de skulle trycka lite mer på nedåtriskerna, med tanke på att det är svagt i USA och vad som händer i Grekland. Nu tycker jag att de ger en ganska balanserad bild, det står både om uppåtrisker och nedåtrisker, fortsätter han.

Kronan stärktes ett öre mot euron, men låg still mot dollarn efter räntebeskedet. Den tvååriga svenska obligationsräntan steg 0,03 procentenheter till 2,43 procent, medan räntan på en tioårig statsobligation steg 0,02 procentenheter till 2,94 procent.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons