Annons
Nyheter

Regeringen: Svensk produktion

Ett grundläggande krav från regeringens sida för att gå in med pengar är att produktion av Saab ska vara kvar i Sverige.
Nyheter • Publicerad 16 juni 2009
Foto: 

– Vi har haft den hållningen hela tiden. Det är ju därför vi inte har skickat pengar till konkursboet GM i USA. Om vi ska gå in med skattepengar, så måste de pengarna stanna i Sverige. Vi vill ju garantera jobb och utveckling här och inte någon annanstans, säger näringsminister Maud Olofsson.

TT: Är det mot den bakgrunden bra att det blir en svensk/norsk ägare snarare än en kinesisk?

Annons

– Den viktigaste förutsättningen är att det är en ägare som har tillräckligt mycket kapital så att man kan driva det här bolaget. Men också tillräckligt mycket engagemang och vilja att göra rätt saker. Alla inser ju att det är en jättetuff position.

TT: Hur lång tid kan det ta innan det blir besked om lånegarantier?

– Det är inte vi som håller i taktpinnen utan det är EIB som tittar på låneansökan. Jag vet inte hur lång tid det kan ta men jag tror att man har räknat med att hela processen kommer att ta några månader innan man har det här på plats. Men vi tog beslutet att låta Riksgälden påbörja processen för vi vill vara förberedda från vårt håll, säger Maud Olofsson.

TT: Är det här räddningen för Saab?

– Det är väldigt svårt att bedöma i det här läget. Jag hoppas naturligtvis att det här är en ägare som är tillräckligt seriös och har tillräckligt med pengar och energi för att klara detta. Det finns mycket kunnande i Saab och en tradition i hela regionen som vi har anledning att vara rädd om men det krävs ju att det är ansvarsfulla ägare och det hoppas jag att det här är till skillnad från GM, säger Olofsson.

Elisabeth Andersson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons