Nyheter

Partifolkets bilvanor kan bli Volvos framtid

Shanghai. ­Kinesiska partitjänstemän kan bli Volvos räddning, säger analytiker.
Nyheter • Publicerad 31 mars 2010

Stora Audis har blivit standardbilen för högre partitjänstemän i Kina. Idag är Kina Audis viktigaste marknad. Men Geelyaffären kan göra att de byter till Volvo i framtiden, säger John Zeng, analytiker för bilmarknaden på Global Insights i Shanghai.

– Sedan partitjänstemän började använda Audi har det blivit en symbol för social status bland de rika klasserna i Kina. Volvo kan använda en liknande strategi, säger Zeng. Audi låter tillverkningen av de dyraste modellerna, som A8:an, vara kvar i Europa medan resten, producerat för Kinamarknaden, tillverkas i landet.

Zeng gissar att Geely kommer att använda samma strategi för Volvo åtminstone de första åren.

– Importstatus är viktigt för ens image som lyxbil, säger John Zeng. Han jämför Volvo med australienska växelådstillverkaren DSI som Geely tog över för ett år sedan. DSI var konkursmässigt men hade en teknologi som Geely behövde.

– Inom ett år gick de med vinst. Geely behöll produktion i Australien men byggde samtidigt nya fabriker i Kina.

Hur kommer personalen i Sverige att märka att de fått kinesiska ägare?

–  Li har sagt att bolagen kommer att skötas separat, så bytet av ägare behöver inte märkas. Mercedes har ägare från mellanöstern men det har inte påverkat dem.

Många i Sverige undrar vilken roll kommunistpartiet kommer att ha i Volvo?

– Det är inte så att kommunistpartiet har köpt Volvo. Geely är ett privat bolag. Det här rör sig om vanliga affärer.

Grundaren Li Shufu äger moderbolaget Geely Holdings via Cay manöarna. Det är en vanlig lösning bland kinesiska bolag.

– Det finns inget statligt inflytande i Geely, säger Victor Young, pr-direktör för Geely Holdings.

Men affären har statligt stöd, vilket syntes när Kinas industri- och teknologiminister Li Yizhong närvarade vid undertecknandet i söndags.

En av nyckelpersonerna för att affären skulle gå i lås var Jennifer Yu, ledande investeringsbankir för Rot s childbanken i Kina, enligt nyhetsbrevet Automotive News China. Yu är gift med den tidigare presidenten Jiang Zemins adopterade son. Många barn till det kinesiska ledarskiktet är idag framgångsrika affärsmän i näringslivet. Det var Yu som hjälpte till att skapa goda relationer med Volvo­ ledningen, vilket var avgörande för att affären skulle bli möjlig, enligt Automotive News. Den politiska uppbackningen kan innebära att Geely får lättare tillgång till banklån och förmånlig behandling.

INTERNAL INTERNAL
Ola Wong, Elisabeth Braw
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.