Annons
Nyheter

Pappers och Skogs närmare avtal

Nyheter • Publicerad 21 april 2010

STOCKHOLM. Efter en kraftansamling i går återvände parterna till intensiva förhandlingar i dag. Samtidigt strandade förhandlingarna om elektrikernas avtal.Ett nytt avtal mellan Pappers och Skogs närmar sig. Efter en kraftansamling återvände parterna till intensiva förhandlingar på onsdagen.

Samtidigt havererade förhandlingarna mellan elektrikerna och arbetsgivarna.

Annons

– Vi står alldeles för långt ifrån varandra, säger vd Ulrika Egerlid Schotte vid Energiföretagens arbetsgivarförening (EFA) om de avbrutna förhandlingarna.

Elektrikerförbundet utvidgar konflikten med arbetsgivarna inom kraftverksavtalet och lägger ytterligare ett strejkvarsel, mot Häradsbo transformatorstation i Torup. Varslet träder i kraft den 3 maj om ingen uppgörelse nås innan dess.

Upptrappningen kommer efter att de senaste dagarnas förhandlingar brakat samman.

– Nu kommer vi inte längre, nu gör vi uppehåll i förhandlingarna på obestämd tid, säger Ulf Carlsson, elektrikerfackets ansvarige för kraftverksavtalet.

På onsdagen uppgav arbetsgivarparten att 24 vattenkraftstationer berörs av konflikten.

– Jag är oerhört bekymrad när det samtidigt är så många vattenkraftstationer som står stilla, säger Egerlid Schotte.

Enligt Elektrikerförbundet står medlarna vid sidan om och tittar på eftersom de inte får lägga ett bud som är högre än industrinormen.

– Vi kvarstår vid LO-samordningen, säger Ulf Carlsson.

Deras krav innebär 50 procent högre löneökningar än exempelvis vad IF Metall har fått, enligt Egerlid Schotte.

Men den jämförelsen haltar, tycker Ulf Carlsson.

Annons

– De (metallarna) jobbar i krisbranscher och det gör inte vi, säger han.

Nya konfliktområden blossade upp på onsdagen.

Fastighetsanställdas förbund säger upp fastighetsbranschavtalet med Almega Fastighetsarbetsgivarna och varslar om stridsåtgärder.

Varslet gäller övertids-, mertids- och nyanställningsblockad samt blockering av inhyrd personal och träder i kraft den 1 maj, enligt ett pressmeddelande från facket.

På onsdagen utsåg medlingsinstitutet medlare i tvisten.

Ann Gäre
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons