Annons
Nyheter

Oro för grekisk smitta raderade uppgång

Den svartaste börsveckan sedan finans­krisens klimax är förbi. På blott fem handelsdagar har de Stockholmsnoterade bolagen tappat 10,8 procent i värde. Hela årets börsuppgång är därmed utraderad.
Nyheter • Publicerad 8 maj 2010

När börsklockan ljöd över mäklargolvet på New York-börsen vid 22-tiden på fredagskvällen avslutades en vecka av nagelbitande. Precis som i Stockholm har hela årets börsuppgång jämnats ut i New York – i går kväll späddes nedgången på när Dow Jones föll 1,3 procent.

Oron för att Greklandsfrossan ska sprida sig består liksom osäkerheten kring vad EMU, G7 och Internationella valutafonden, IMF, tänker göra för att undvika att den hägrande likviditetskrisen bidrar till turbulsensen.

Annons

Många jämför dagens börsoro med den skräck som präglade aktiehandeln för två år sedan som ett direkt resultat av den amerikanska bolånekrisen. Chefen på rådgivningsbyrån Capital Advisors i New York menar dock att marknaden lärt av sina misstag.

– Till skillnad från 2008 vet banksystemet vad som skapar problem, jag är mer trygg att denna omgång inte kommer att utvecklas lika allvarligt, säger han till Wall Street Journal.

Fredrik Floric, räntestrateg på Nordea, och den fristående aktieanalytikern Peter Malmqvist gör samma bedömning. De menar att det ekonomiska läget i dag ser betydligt ljusare ut än vad det gjorde för två år sedan. Malmqvist lutar sig mot statistiken då han konstaterar att rekyler i uppgångsfaser kan hamna i paritet med den nedgång vi sett den gångna veckan.

– Som mest har det då handlat om kursfall på nio procent. Är det en rekyl så ska den stoppa här, säger Malmqvist.

Annika Winsth, chefsanalytiker på Nordea, menar att bara politiska beslut och kraftfulla reaktioner kan vända turbulens till lugn.

– Marknaden vill se att IMF:s lånepaket [på 110 miljarder euro till Grekland] röstas igenom, att landet vidtar de åtgärder man lovat och att även övriga länder börjar spara i större utsträckning, säger hon.

Winsth bedömer att det kommer att krävas minst ett par positiva besked den närmaste tiden för att marknaden ska slappna av och återfå självförtroendet.

– Det är ingen som vet var detta kommer att sluta, men man försöker dra de slutsatser man kan.

INTERNAL INTERNAL
Daniel Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons