Annons
Nyheter

Öresund p-plats för hungriga tankers

Sjöfart. Öresund har blivit en parkeringsplats för bekvämlighetsflaggade oljetankers. Tio tankfartyg ligger för ankar utanför Barsebäckshamn och Vikhög. De väntar på lukrativa oljelaster.
Nyheter • Publicerad 18 april 2010
Oljespekulanter. Fartygen ligger just nu sida vid sida i både Lommabukten och Lundåkrabukten.
Oljespekulanter. Fartygen ligger just nu sida vid sida i både Lommabukten och Lundåkrabukten.Foto: Ingemar D Kristiansen

Det är rekordlåg efterfrågan på olja i omvärlden, men ovanligt hög ruljangs på oljeleveranser till och från Malmö hamn.

Därför passar fartygs­operatörerna på att lurpassa i centrala Öresund – en strategiskt placerad p-plats där de tålmodigt väntar på att nya beställningar ska uppenbara sig.

Annons

– Detta är ju inkörsporten till Östersjön. Fartygen ligger och avvaktar order. De är inte nödvändigtvis på väg till Malmö eller Köpenhamn. De ligger och väntar på ryssolja och spekulerar i frakter, säger Åke Åkesson, ansvarig för Oljehamnen i Malmö vid hamnbolaget CMP.

Sex av tio fartyg som ankrat i Lomma- och Lundåkrabukten den senaste veckan har varit registerade i Malta, två har varit Gibraltarflaggade medan ett varit svenskt och ett norskt.

Flera av fartygen är dock hemmahörande i Ryssland och har haft oljehamnar i Sankt Petersburg och Riga som sina senaste anlöp. Eftersom Ryssland saknar moderna raffinaderier hämtar de rysk olja som ska omvandlas till bensin på västeuropeiska raffinaderier.

I goda tider är nästa beställning klar redan när en last lossas. I sämre tider får fartygen vänta på laster.

Av och till uppstår köer in till Malmö oljehamn. Men aldrig tidigare har så många fartyg som nu legat och guppat i Öresund. Ute på det fria havet slipper redarna att betala för lotsar och hamnavgifter.

– Jag har jobbat här i Malmö i tio år. Jag har aldrig tidigare varit med om att det legat så många fartyg här utanför som nu, säger Sven Nilsson, lots­operatör vid Sjöfartsverket i Malmö.

INTERNAL INTERNAL
Erik Magnusson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons